• Kurkuma, effectiever nog als CBD-olie
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Kurkuma, effectiever nog als CBD-olie

Mon, 02/10/2020 - 12:11

Kurkuma, ook bekend als koenjit, is een veelgebruikte specerij in de oosterse keuken en is afkomstig van de Curcuma longa. Dat is een plant uit Zuid-Oost Azië die vooral in India commercieel wordt verbouwd. Andere namen voor kurkuma zijn Indiase geelwortel of koenir, in het Engels heet het Tumeric.

De plant is familie van de gember, en het wekt dus geen verbazing dat juist de gedroogde, soms gestoomde  en vermalen geschilde  wortel in gerechten gebruikt wordt, of om het wat wetenschappelijker te zeggen, de rhizome. Wat na bewerking overblijft is een diepgeelachtig poeder, met een mild-pittige smaak en tevens de voornaamste kleurstof in kerrie. Kurkuma smaakt een beetje als peper en mosterd, maar dan veel zachter. Kurkuma heeft qua smaak ook wat weg van gember. En we zouden geen artikel aan kurkuma wijden (dit is tenslotte geen kooktijdschrift) als het niet een goed product zou zijn voor honden.

Aan kurkuma worden vooral in de Aziatische geneeskunde diverse werkingen toegeschreven. De meest basale is die van antioxidant. Een veelvuldig gebruikte term bij allerlei soorten planten, maar ook bij vitamines. Het voedingscentrum zegt hierover: “Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C, sporenelementen zoals seleen en bioactieve stoffen, die aanwezig zijn in groente en fruit. Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven  aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen. Bij mensen is het effect van extra antioxidanten nooit aangetoond, omdat je er bij normaal, gezond eten al voldoende van binnenkrijgt.” En daar stuiten we meteen op het probleem, want niet alleen mensen, maar ook honden, eten lang niet altijd gezond.

[abonnees lezen hieronder verder]


premium

 

Dit artikel is een premium-artikel,beschikbaar voor abonnee's van ons blad en website-abonnee's. Het hele artikel is alleen beschikbaar voor abonnees.

Wilt u toegang, kijk dan hier voor de mogelijkheden