Meer reuen in je nest, neem een oudere teef en een jonge reu (of andersom) | Dogzine

Meer reuen in je nest, neem een oudere teef en een jonge reu (of andersom)

duitse herder pup, stockfoto

Het aantal reutjes en teefjes dat je in een nest krijgt lijkt gewoon een lot uit de loterij, soms meer reuen, soms meer teven.  Toch is er meermaals onderzoek gedaan naar hoe je die aantallen althans enigermate kunt beïnvloeden. Het seizoen bleek geen invloed uit te oefenen, zomerpups en winterpups waren even verschillend in de sexratio.  Wel zou het geven van visolie voor meer reutjes zorgen, zo bleek uit een onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Teheran in Iran.

Velen zweren dat als je vroeg in de cyclus een dekking uitvoert, je (meer) teven krijgt. Sommigen zijn daarin inderdaad succesvol.  Om dit nog verder te bewijzen, wanneer progesteron-testen wordt gedaan, is de "optimale vruchtbare" tijd voor het fokken vooral de tijd dat er blijkbaar meer reuen in het nest komen, wat misschien een ander argument is om "vroeg te fokken om teefjes te krijgen."

Fokkers die de zuur / alkalische methode hebben gebruikt om de geslachten vooraf te bepalen, geloven dat het de pH-waarde in de vagina van de teef is die de optimale omgeving voor overleving van beide seksen maakt en de zure omgeving teven zal produceren terwijl een alkalische omgeving reutjes zal produceren. Daarbij gaan mensen zelfs zo ver om met witte azijn de zuurgraad van de vagina van de teef te verhogen, in de hoop op teefjes., of met baking soda op dezelfde plek meer reuen te krijgen.  Hoewel het succesvol is gebleken bij het vooraf bepalen, kan het de omvang van het nest verminderen. Was dit omdat het mannelijke sperma niet overleefde in een zure omgeving en omgekeerd, waardoor de worp kleiner werd? Of zou de teef zonder enige tussenkomst eenzelfde nest hebben voortgebracht, was het gewoon puur toeval? En nee, Dogzine raadt dit soort methoden niet aan.

Een nieuw onderzoek naar deze kansberekening en de invloed daarop komt nu uit Brazilie. Een onderzoeksteam onder leiding van Anna Carolina Lopes Martins, van de Katholieke Universiteit van Minas Gerais, probeerde te zien of er een specifieke combinatie van specifieke kenmerken was in reuen en teven die nestjes met puppy's konden produceren met een voorkeur voor een groter aantal reutjes of teefjes in het nageslacht. Er werd een retrospectieve analyse van 602 Duitse Herderpups gedaan die tot 101 nesten behoorden die afkomstig waren uit de dekking van 45 teven en 37 reuen in een fokkerij tussen 1996 tot 2016. Alle dekkingen verliepen op natuurlijke wijze zonder kunstmatige inseminatie

De resultaten die deze wetenschappers hebben verkregen, lijken nu een methode te hebben gevonden die “werkt”. Het eerste belangrijke onderdeel is de ouderdom van de teef. Gebaseerd op een complexe statistische voorspellende analyse vonden de onderzoekers dat het grootste afzonderlijke effect op de geslachten van de pups  de leeftijd van de moeder was. Grofweg: met elk jaar dat de teef ouder is (dan 2 jaar), neemt de kans op reuen in een nest met 15% toe.


 


Wordt ook de leeftijd van de vader meegenomen, wordt het voorspellen van de aantallen nog preciezer. Als de reu ouder is, en de teef jonger, en vice versa, dus jonge reu met oude teef, neemt de kans op reutjes in het nest toe. Omgekeerd lijkt een hoger percentage teefjes te worden geboren ​​wanneer jonge teven worden gedekt door jonge reuen, evenals wanneer oudere teven paren met oudere reuen. Een grote leeftijdskloof geeft dus reutjes, een min of meer gelijke leeftijd geeft teefjes.

De reden voor dit verschijnsel in onbekend. Het zou met de chemische samenstelling van vaginale vloeistoffen te maken kunnen hebben, die verandert als de teef ouder wordt. Overigens net als de chemische samenstelling van zaadvloeistof verandert als de reu ouder wordt.

 En dus is er een kans dat het mengsel van deze twee vloeistoffen, afhankelijk van de leeftijd van de honden die hebben gepaard, de vaginale omgeving vijandig kan maken voor het sperma dat het X-chromosoom bevat (dat een teefje als pup tot gevolg heeft) of het sperma dat het Y-chromosoom (levert een reutje op als pup).

Ook de nestgrootte werd beïnvloed door de leeftijden van reu en teef.  De onderzoekers zagen dat een hoger percentage reuen werden geboren bij jonge teven die  grote worpen kregen en bij oudere teven die kleine worpen kregen. Omgekeerd werd een kleiner percentage reutjes gevonden voor jonge teven met kleine worpen en oudere teven met grotere worpen.  

De leeftijd van de reu, de teef en de nestgrootte blijkt dus een goede voorspeller voor de ratio teefjes en reutjes bij de pups.

 

 

Wellicht ook interessant

bron: facebook

Glitterballen, grap of trend?

Het is nog wat onduidelijk of het gaat om een eenmalige “grap” of dat het daadwerkelijk een  trend wordt, vooralsnog lijkt het vooral het eerste.

Plassende hond

Kleine hondjes doen het vaker.... Een plas.

Voor geen enkele hondenbaas mag het nieuw zijn dat naast kijken en horen het ruiken een belangrijke rol speelt bij herkenning, en zeker het inschatten, van soortgenoten.

duitse herder pup, stockfoto

Meer reuen in je nest, neem een oudere teef en een jonge reu (of andersom)

Het aantal reutjes en teefjes dat je in een nest krijgt lijkt gewoon een lot uit de loterij, soms meer reuen, soms meer teven.  Toch is er meermaals onderzoek gedaan naar hoe je die aantallen altha