• De mens veroorzaakt zelf stress bij de hond

De mens veroorzaakt zelf stress bij de hond

Leestijd
4 minuten
Tot nu toe gelezen

De mens veroorzaakt zelf stress bij de hond

vr, 06/07/2019 - 17:24

Het Do-as-I-do van Claudia Fugazza is al wel bekend onder de hondenkenners. De hond voert een bepaald gedrag uit, wat allereerst door de mens is voorgedaan. Honden kunnen ook gedrag van elkaar overnemen. Door te kijken naar elkaar leren ze bepaalde gedragingen aan.

Dat een hond spiegelt, weten we al een tijdje. Mensen kunnen een spiegelsessie doen met een hond, waarna er een advies kan worden gegeven op het gedrag of handelingen van de mens. Daar zijn zelfs coachopleidingen voor te volgen.

Maar hoe zit dat nu met emoties? Kunnen ze ook emoties overnemen van een andere hond of een andere mens? Bij het spiegelen met honden is wel waarneembaar, dat als de persoon zich in een bepaalde emotie bevindt, dat de hond hierop een reactie geeft. Bij de training van een hond is dat ook terug te zien. Als de eigenaar niet lekker in zijn vel zit, dan heeft dat weerslag op de training en de prestaties van de hond. Zouden ze dan ook de stress kunnen weerspiegelen of overnemen van de mens en hoe schadelijk is dat dan voor de hond en het welzijn van de hond.

Dat de hond iets meekrijgt van de emoties van de mens is wel duidelijk.
In een studie is zelfs gebleken dat er een interspecifieke synchronisatie in stressniveaus op de lange termijn is. Eerder is al gebleken dat acute stress overdraagbaar is bij zowel mensen als bij individuen van andere soorten. Een en ander is onder andere gemeten uit de cortisolconcentraties. En er is ook gemeten gedurende een zomer en winter.

Het resultaat van het onderzoek toont aan de stresshormoonspiegels op de lange termijn gesynchroniseerd waren tussen de honden en de mensen, twee verschillende soorten die het dagelijks leven delen. Dit kon niet worden verklaard door fysieke activiteit of door de hoeveelheid training. Gezien de resultaten wordt gesuggereerd dat de honden eerder de stresslevels van de eigenaren weerspiegelen dan andersom. Voor zover ze weten is dit het eerste onderzoek naar de synchronisatie tussen verschillende soorten op lange termijn stress. Ter verduidelijking heeft Dogzine enkele plaatjes, behorende bij het onderzoek, toegevoegd aan de vertaling van het artikel.

Rebecca Hersher heeft over dit onderzoek een artikel gepubliceerd, waarvan hier de vertaling:

Nieuw onderzoek wijst uit dat de hond de stress weerspiegelt van de hondeneigenaar, zeker als de hond en de eigenaar samen aan een competitie deelnemen.

Als je neurotisch en angstig bent, kan je hond deze stress ook voelen. Talloze studies hebben aangetoond dan honden en hun eigenaren simultane emoties en stressniveaus kunnen ervaren, vooral tijdens acute stressvolle of opwindende activiteiten zoals wedstrijden of politiewerk.

Een nieuw onderzoek volgde een aantal maanden honden en hun eigenaren om te zien hoe stresshormonen in zowel mens als dier in de loop van de tijd veranderden. De resultaten suggereren dat honden behoorlijk gevoelig kunnen zijn voor menselijke stress. "Als de eigenaar gestresst is, zal de hond die spanning waarschijnlijk ook spiegelen", legt Lina Roth uit, een professor aan de Linkoping University in Zweden en auteur van de studie die vandaag in Nature's Scientific Reports is gepubliceerd. Roth en haar collega's onderzochten 58 honden en hun eigenaren. Eigenaren beantwoordden vragen over eigenschappen zoals extraversie, instemming, neuroticisme en openheid. Ze werden ook gevraagd enquêtes in te vullen waarin hun honden werden gescoord op eigenschappen zoals prikkelbaarheid, reactievermogen op training, agressie en angst. De onderzoekers namen vervolgens haarmonsters van de honden en hun eigenaren om te testen op het stress gerelateerde hormoon cortisol.

afbeelding 1

The dog hair cortisol concentration (HCC) was affected by owner HCC, owner personality traits Neuroticism, Openness and Conscientiousness. The thickness of the arrows corresponds to the contribution of each variable to the model (β coefficients; see results).

"Cortisol wordt opgenomen in het haar terwijl het groeit, dus we krijgen een soort retrospectief van onze cortisolafscheidingen", legt Roth uit. Ze ontdekten dat de cortisolniveaus van de hond de persoonlijkheidstrekken van hun eigenaars leken te weerspiegelen. "Het was de persoonlijkheid van de eigenaar die het cortisolgehalte beïnvloedde van het hondenhaar, in plaats van de persoonlijkheid van de hond zelf",zegt Roth. De correlatie was sterker tussen honden en eigenaren die samen deelnamen aan een competitie dan tussen eigenaren en honden die dat niet deden. "Als het gaat om honden die deelnemen aan een wedstrijd, kan het zijn dat hond en eigenaar meer tijd met elkaar doorbrengen en dat deze training de emotionele band versterkt", speculeert Roth, hoewel ze eraan toevoegt dat "dit een correlatie is, dus we weten niet welk mechanisme hier achter zit." Roth zegt dat ze graag vervolgstudies zou willen doen naar meer hondenrassen - dit onderzoek richtte zich op Border Collies en Shetland Sheepdogs. Ze is ook geïnteresseerd in resultaten over hoe het geslacht van de eigenaar van invloed kan zijn. Deze studie omvatte alleen vrouwelijke eigenaren. Rosemary Strasser, een gedrags-neuro-endocrinoloog aan de Universiteit van Nebraska, Omaha, die verbindingen tussen honden en mensen heeft bestudeerd, zegt dat het nieuwe onderzoek hoogst interessant is en dat het verdere vragen oproept over hoe honden en mensen elkaar emotioneel beïnvloeden. Een grote vraag: kunnen honden ook invloed hebben op de menselijke stressniveaus na bepaalde tijd? "Vooral wanneer honden worden gebruikt als service- of hulphonden voor individuen", zegt Strasser, "Als u een zelfverzekerde, extraverte hond in een huis plaatst, hoe beïnvloedt deze dan de persoonlijkheid van die eigenaar? Is het altijd eenrichtingsverkeer? Dat zou een zeer interessante verdere uitbreiding van het onderzoek zijn.

afbeelding 2

Hair cortisol concentrations (HCC) from the winter sample differed between border collies (BC) and Shetland sheepdogs (SS). Error bars indicate 1 SEM.

afbeelding 3

Mean dog hair cortisol concentration (HCC) in (A) competing and pet dogs and (B) female and male dogs during both summer and winter months. Error bars indicate 1 SEM.


 


Eerder onderzoek heeft aangegeven dat de persoonlijkheid en de houding van een hondeneigenaar van invloed kan zijn op hoe die persoon emotioneel gehecht raakt aan zijn huisdier." Een persoon die van honden houdt en een hond wil, zal anders omgaan met die hond dan een persoon die eens met een hond in contact komt of een hond krijgt die ze niet per se wilde hebben," zegt Strasser.

Beide onderzoekers waarschuwen wel, dat hondeneigenaren de uitkomsten van het research niet moeten lezen en bezorgd zijn dat hun persoonlijkheid schade toebrengt aan hun dier. Het onderzoek suggereert bijvoorbeeld niet, dat neurotische mensen ervoor zorgen dat hun hond neurotisch gedrag laten zien.

"Ik denk niet dat je bang moet zijn dat, als je stress hebt, je je hond zou kunnen schaden," Roth zegt. "In plaats daarvan is je hond een sociale steun voor jou en ben je een sociale steun voor de hond."

Einde vertaling…

Toch weten we wel dat stress ook gedragsproblemen kan veroorzaken bij de hond. De stress gerelateerde gedragsproblemen, zoals dat heet. Vooralsnog is er nog een voorstudie die aantoont dat eventuele stress gerelateerde gedragsproblemen een hoger cortisol en ghrelin teweeg brengt. Maar dat deze niveaus eventueel met ‘comfort food’ zouden kunnen worden verlaagd, met een voedselconsumptie als de eigenaar weer thuis is, evenals de veranderingen in eetgedrag van honden in reactie op emotionele status of stress, zouden verder moeten worden onderzocht in verdere studies.

bron

Artikel Rebecca Hersher

Onderzoek waar het artikel op gebaseerd is