• Krijgen we buikpijn van onze hond?

Krijgen we buikpijn van onze hond?

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Krijgen we buikpijn van onze hond?

zo, 05/26/2019 - 17:11

Eigenaren van huisdieren lopen een groter risico op IBS, Irritated Bowel Syndrome - en katten- en hondenpoep zijn mogelijk de boosdoeners, zo suggereert nieuw onderzoek

Prikkelbaredarmsyndroom (PDS) of (latijn) colon irritabile is een chronische darmstoornis waarbij de beweeglijkheid (peristaltiek) van het darmstelsel chronisch is verstoord. Onder normale omstandigheden zorgen de darmen ervoor dat het voedsel gekneed en getransporteerd wordt. Bij PDS gaan de bewegingen van de darm te snel of te langzaam. Dit gaat gepaard met buikklachten gecombineerd met een afwijkende stoelgang. De klachten nemen soms af bij defecatie of veranderen wanneer de ontlasting verandert. PDS kan van grote invloed zijn op iemands leven. PDS-patiënten ervaren vaak onbegrip en maatschappelijke problemen.Voor PDS kunnen geen specifieke oorzaken gevonden worden. Sommigen spreken daarom liever van onverklaarde buikklachten.

Het onderzoek van de Universiteit van Oost-Tennessee laat zien dat de kans dat je last krijgt van IBS groter is als je huisdieren hebt. Let wel, significant groter, het wil niet zeggen dat het echt een enorm verschil in kans is. De kans is namelijk 1,26x groter met dan zonder huisdieren. Overigens, het geldt ook voor mensen die een aquarium thuis hebben.

De onderzoekers vermoeden dat de poep het microbioom van mensen kunnen verstoren. Er zijn verbanden gevonden tussen de samenstelling van het microbioom en bepaalde aandoeningen zoals darmziekten en overgewicht. Het is nog onduidelijk wat dit precies betekent en of we deze condities kunnen beïnvloeden via het microbioom. Met microbioom worden alle bacteriën bedoeld die in en rond je spijsverteringsstelsel (horen te) leven.

Zoals gezegd,het is een lichte toename van het risico, maar genoeg voor onderzoekers om te zeggen dat er een link is. Door het contact met poep en huidschilfers zou je microbioom van samenstelling kunnen veranderen. Simpel gezegd, bacteriën uit huisdierenmicrobioom zouden in het menselijke microbioom kunnen belanden.

De gemiddelde (Amerikaanse) hondeneigenaar is jaarlijks rond de 48 uur bezig met de uitwerpselen en het dode haar van zijn hond. In die tijd is er voldoende mogelijkheid om bacteriën uit de uitwerpselen en het haar in te ademen.

Vorig jaar ontdekten wetenschappers dat microbiomen bij mensen en honden veel meer op elkaar lijken dan eerder werd gedacht (zie link hieronder). Er is echter aangetoond dat zelfs een transplantatie van de uitwerpselen van één mens naar een andere mens het bacteriënprofiel verandert.

In hoeverre dit onderzoek bijdraagt aan de oplossing van een tot nu toe ongeneeslijke aandoening, is nog onbekend.

bron

MedpageToday