• Waterstofperoxide tegen blauwalg

Waterstofperoxide tegen blauwalg

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Waterstofperoxide tegen blauwalg

vr, 07/06/2018 - 13:56

Blauwalg is een terugkerend probleem waar alle zwemwaterplekken al jaren mee worstelen. Niet alleen voor mensen, ook voor honden kan het schadelijk zijn. En bovendien, wie vies uitziend water ziet zal er niet direct zijn honden laten zwemmen.

Sinds enige tijd is er een onderzoek gaande dat gericht is op het verbeteren van de waterkwaliteit: het toevoegen van waterstofperoxide. Hoe werkt dat?
Waterstofperoxide kennen we als een middel dat wordt gebruikt om te ontsmetten, en ook als haarbleekmiddel is het bekend. Of misschien is berucht een beter woord: wie ermee morst op bijvoorbeeld kleding heeft vlekken die niet meer goedkomen. Maar dit middel heeft onverwachte kwaliteiten die niet bij iedereen bekend zijn.
Waterstofperoxide wordt gebruikt voor het bleken van stof, tanden, botten en haren. Ook de ontsmettende vermogens zijn bekend: ontstekingen van open wonden maar ook bv de mondholte kan ermee worden gespoeld en ontsmet.

Dit ontsmettende en blekende effect wordt veroorzaakt doordat waterstofperoxide oxideert. Oxideren is in feite een reactie met zuurstof, met als bekendste voorbeeld roesten. Waterstofperoxide lijkt qua samenstelling erg op water maar het heeft één zuurstofatoom meer. De verbinding tussen die atomen laat vrij makkelijk los en dan verandert het in de stoffen waar het uit is samengesteld: zuurstof en water.
Een wonderlijk chemische proces, waar we ons voordeel mee kunnen doen in veel gevallen. We weten namelijk dat zuurstof toevoegen aan het water ervoor zorgt dat blauwalg verdwijnt. Maar hoe krijg je extra zuurstof in zwemwater? Het toevoegen van waterstofperoxide lijkt hier nu een antwoord op.

 

Wanneer er waterstofperoxide aan het water wordt toegevoegd, valt de stof langzaam uit elkaar. De atomen laten elkaar los. Als de temperatuur hoog is versnelt deze reactie. Wat overblijft is… inderdaad. Water en zuurstof.
We weten dat blauwalg niet overleeft als er zuurstof in het water is. Om die reden zorgt bijvoorbeeld heftige regenval voor het oplossen daarvan: door het vallende water wordt er zuurstof toegevoegd en de blauwalg verdwijnt.

Nu is er dus een test gaande met het toevoegen van waterstofperoxide. Het klinkt wat eng, maar dat is het niet: de stof bestaat uit water en zuurstof. Er zijn geen resten die in het water achterblijven.
De resultaten zijn tot nog toe veelbelovend. De proeven die nu worden gedaan in met name Zuid-Holland hebben tot nog toe voor schoon water gezorgd in het Oosterduinse Meer, een zandwinput in de regio Noordwijkerhout die erom bekend staat dat de waterkwaliteit vaak slecht is. Bezoekers hebben al aangegeven aangenaam verrast te zijn: “Rond deze tijd van het jaar is er vaak al meermalen blauwalg geconstateerd en nu niet: het water is nog steeds helder!”

De methode is ontwikkeld door de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met Arcadis en de proef is een samenwerking tussen Rijnland en deze partijen. De proef loopt nog tot 2020; als de resultaten zo veelbelovend blijven zal het systeem permanent worden ingezet.

bron

Bron: Waterschap Rijnland