• Even voorstellen: de tandarts-therapiehond!
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Even voorstellen: de tandarts-therapiehond!

Mon, 02/06/2017 - 16:15

Hulphonden zijn in opkomst! We leren steeds meer mogelijkheden met de inzet van hulphonden. Behalve blindengeleidehonden zijn er tegenwoordig ook signaleringshonden die de eigenaar op tijd kunnen waarschuwen bij diabetes of epilepsie. En dan zijn er nog de hulphonden die sociale of mentale ondersteuning bieden bij mensen met autisme of PTSS. Deze werken vooral op basis van het vertrouwen dat een hond kan bieden waardoor men zich comfortabeler voelt in moeilijke situaties. Vanuit die gedachte is er in Ontario, Canada een nieuw concept bedacht: de tandarts-therapiehond!

Labrador Retriever Mango is vier dagen per week aanwezig in de tandartskliniek in Richmond Hill. Ze heeft een officiële hulphondopleiding doorlopen en wordt sindsdien ingezet om, voornamelijk de jonge patiënten, gerust te stellen tijdens hun behandeling. De tandartspraktijk probeert met behulp Mango kinderen een zo goed mogelijke ervaring met de kliniek mee te geven. Kinderen die soms in paniek binnen komen en weigeren plaats te nemen in de stoel worden met behulp van de Labrador op hun gemak gesteld. Indien nodig blijft de hulphond gedurende de behandeling bij het kind zitten. Al eerder werd wetenschappelijk bewezen dat de aanwezigheid van honden een gunstig effect heeft op mensen die een onprettige, soms pijnlijke situatie moeten doorstaan.

Het aaien van een hond tijdens zo’n situatie heeft twee effecten: allereerst wordt de aandacht verlegd waardoor het gemakkelijker wordt de rust te bewaren. Een tweede voordeel is de aanmaak van oxytocine in het menselijk lichaam bij interactie met een (hulp)hond. Deze neurotransmitter wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, omdat het wordt geactiveerd bij sociale interactie tussen mensen of mens en dier. Oxytocine heeft een gunstig effect op de gemoedstoestand en werkt stressverlagend. Het is bewezen dat mensen met behulp van een hond aan hun zijde veel ongemak kunnen doorstaan terwijl het stressniveau beheersbaar blijft. Vooral dit laatste maakt het gebruik van een hulphond erg effectief bij tandartspraktijken, waar veel mensen een negatieve associatie mee hebben.

Het idee van een hulphond op de tandartspraktijk lijkt goed aan te slaan bij deze kliniek in Ontario, en al meerdere in de regio geven aan de aanschaf van een hulphond ook te overwegen. Wie weet breidt het takenpakket van de hulphond hiermee uit en zullen we in de toekomst ook in Europa hulphonden tegenkomen in tandartspraktijken!

bron

Dental therapy dog calms kids at Richmond Hill clinic