• Dierenarts wordt goedkoper, maar onderling prijsverschil neemt toe
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Dierenarts wordt goedkoper, maar onderling prijsverschil neemt toe

mer, 04/11/2018 - 16:40

Hondeneigenaren kunnen prijsbewuster zijn bij hun keuze van dierenartsen, en dierenartsen zelf blijken dat te voelen. Het afgelopen jaar zijn de tarieven van dierenartsen ongeveer 2% gedaald over de hele linie. Dat zegt dierenartsenvergelijkingssite dierenartskiezen.nl.  De site maakt tarieven en beoordelingen van dierenartsen inzichtelijk voor consumenten.

Met name een consult voor kat en hond en de sterilisaties van beide huisdieren daalden landelijk in prijs. Vooral de prijs van inentingen is gedaald, cijfers zijn gebaseerd op de tarieven die dierenartsen zelf op hun website vermelden. Bij honden daalde de gemiddelde inentingsprijs met 3,4%. Katten-inentingen daalden zelfs met 4,3%. Aangezien er geen cijfers beschikbaar zijn van de inkoopprijzen van medicatie door de dierenarts -de branche wil daar geen inzicht in geven- is niet duidelijk of het gaat om lagere consulttarieven of lagere medicijn/entvloeistofprijzen. In hoeverre de toenemende aandacht voor titeren, en het feit dat lang niet elke dierenarts die service biedt invloed heeft is ook niet duidelijk, al overweegt dierenartskiezen de titerprijzen een volgende keer mee te nemen in hun verslag.

Een opvallende constatering is dat de duurste dierenartsen hun prijzen niet of nauwelijks hebben verlaagd. De duurste castratie in Nederland is zelfs met 6% in prijs gestegen (van 277 euro naar 294 euro). De goedkoopste tarieven zijn wel verder verlaagd. De goedkoopste sterilisatie voor een grote hond (bijvoorbeeld een Labrador of Golden Retriever) is in het afgelopen half jaar gedaald van 225 euro naar 133 euro. Een daling van maar liefst 41%. Voor een kleine hond tot 10 kilo is de prijs gedaald van 150 euro naar 128 euro (-15%).  De laagste prijs in Nederland voor een reguliere inenting van een kat is gedaald van 25 euro naar 20 euro (-20%) en voor een hond van 27 euro naar 25 euro (-7%).

Dierenbezittters in de Randstad zijn gemiddeld genomen 10% duurder uit bij een bezoek dan buiten de Randstad. Maar in de Randstad is het aanbod van dierenartsen groter.  Een groter aanbod van dierenartsen in de buurt leidt dus niet tot lagere prijzen (prijsvergelijking september 2017).

Prijs en service gaan soms hand in hand, soms ook niet. Edwin Paardekooper van dierenartskiezen:  “Wat wij merken is dat dierenartsen zich duidelijker aan het positioneren zijn. Sommige volgen nadrukkelijk een prijsstrategie en richten de bedrijfsvoering hier ook helemaal op in. Anderen gaan voor de hoogste kwaliteit en bereikbaarheid en rekenen daar aanzienlijk meer voor. Ook zien we sommige dierenartsen zich specialiseren. Daar kan je bijvoorbeeld wel terecht voor veel voorkomende reguliere behandelingen, maar niet (meer) voor bijvoorbeeld operaties en complexere klachten. Voor de zaken die ze bieden, bieden ze dan ook een goede service, maar verwacht bij hen niet dat ze heel lang de tijd nemen. “

De site heeft daarom ook mogelijkheden voor reviews, en publiceert reviews die op Google zijn gegeven. En net als bij productvergelijkingssites als beslist.nl lijkt dat invloed te hebben. Edwin Paardkooper: “We zien nu al dat de dierenartsen die een goede prijs/kwaliteitverhouding bieden hierdoor meer klanten trekken en anderen die dit niet goed op orde hebben niet. Wij vinden het overigens een goede zaak dat de sector volwassener en transparanter aan het worden is en dat dierenliefhebbers op basis van wat ze zelf belangrijk vinden een keuze kunnen maken voor een dierenarts die bij hem/haar past.”