• Driekwart honden in PETA-asiel wacht alleen de dood
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Driekwart honden in PETA-asiel wacht alleen de dood

jeu, 04/06/2017 - 13:18

Stamboomhonden, als het aan dierenactivisten van PETA, People for the Ethical Treatment of Animals ligt, moeten ze verboden worden. Want stamboomhonden komen tenslotte uit puppyfabrieken, zo valt op hun site te lezen: "Naast de onmenselijke praktijken die gangbaar zijn onder mensen die dieren fokken voor winst, heeft het selectief fokken van honden voor bepaalde overdreven fysieke kenmerken – meestal van een zeer beperkte genenpool – ook nog eens rampzalige effecten op de gezondheid van dieren.(...) Er zijn ook andere slachtoffers. De grote vraag naar ‘ontwerper’ honden betekent dat veel lieve ‘bastaard’ honden in dierenasielen worden achtergelaten en wegkwijnen, terwijl puppyfabrieken continue moederhonden dwingen om nest na nest ongezonde stamboompups te werpen, waarvan de fysieke kenmerken aan de huidige mode voldoen."

Nog los van de vraag of er puppyfabrieken zijn die stamboomhonden afleveren, bijna een contradictio in terminis, heeft PETA zo zijn eigen oplossingen voor dit probleem, zo blijkt uit een recent gepubliceerd rapport in Virginia, USA.  Een opvallende oplossing, omdat op de Nederlandse website nog een mooie oproep te lezen is " In plaats van deze onethische industrie te ondersteunen, kunnen mensen die op zoek zijn naar een gezelschapsdier, makkelijk een nieuwe hond of kat vinden bij één van de vele dierenasielen die vol zitten met schattige en adopteerbare dieren die wanhopig wachten op een goede thuisplek."

Het VIRGINIA DEPARTMENT OF AGRICULTURE AND CONSUMER SERVICES deed na enkele klachten onderzoek naar de door PETA gerunde shelters in Virginia. En wat bleek, van de ruim 2.000 opgenomen dieren (honden en katten) werden er bijna 1500 geëuthanaseerd. Het ging hierbij niet om bijtgrage, agressieve honden of zwaar verwaarloosde zwerfhonden met ziektes, 1900 van de opgenomen dieren (opnieuw, katten en honden), waren gewoon afgegeven door hun eerdere eigenaar.  Slechts 33 dieren waren daadwerkelijk zwerfdieren, de overige dieren kwamen veelal van andere shelters af.  De relatief simpel te adopteren honden en katten kregen die kans echter niet, via PETA vonden maar 59 huisdieren een nieuw mandje, terwijl  ruim 550 honden en 850 katten in het asiel hun definitieve einde vonden. Rum 400 honden werden overgedragen aan andere asiels.

75% van alle ingenomen dieren wachtte de dood

PETA verklaart dat de dieren zo "een onmenselijk lijden" wordt bespaard.  Sinds 1998 zou PETA op deze manier het lijden van ruim 36.000 dieren hebben voorkomen, oftewel ruim 36.000 dieren kregen een spuitje of liepen naar de gaskamer.

De Amerikaanse wet verlangt dat dieren tenminste 5 dagen in een asiel moeten verblijven voordat er sprake kan zijn van euthanasie. Omdat de PETA-dieren meestal al dezelfde dag hun laatste wandeling maakten, kreeg PETA wel een boete, van maar liefst 500 dollar, het maximale bedrag dat in de wet genoemd is.

Amerika kampt enigszins met een tekort aan asielhonden, net als zoals recente artikelen blijkt, de Nederlandse asiel-industrie. In de VS is dus een levendig uitwisselingsprogramma met andere staten, waar Nederland besluit om vooral dieren uit "zielige" landen te halen, om de asiels toch maar vol te houden, en de subsidiestroom op gang. Tegelijkertijd wordt door PETA en de asielindustrie hevig ingezet op "Adopt, don't shop"waarbij vooral rashondenfokkers het moeten ontgelden.  

 

bron

VIRGINIA DEPARTMENT OF AGRICULTURE AND CONSUMER SERVICES