• 5 Tips om trekken aan de lijn af te leren
Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

5 Tips om trekken aan de lijn af te leren

mer, 09/27/2017 - 13:04

Een van de meest voorkomende ergernissen die hondeneigenaren hebben over het gedrag van hun hond: trekken aan de lijn! Het lijkt zo simpel, een hond die zonder vragen te stellen keurig naast de baas loopt en zijn tempo aanneemt.

En toch wordt een groot deel van de eigenaren nog altijd voortgesleurd door een hond die meer haast heeft en vooral oog voor de rest van de wereld. Hardnekkig gedrag dat helaas niet in een handomdraai uit te doven is. Maar er zijn wel veel bruikbare tips om het trekken aan de lijn te voorkomen of verhelpen!

1: Rust begint thuis

Bij vrijwel de meeste honden begint de spanning al in huis. Hij wordt enthousiast bij het idee dat de baas met hem op pad gaat en staat te springen bij de deur, hapt in z’n lijn en springt nog eens tegen z’n eigenaar aan uit blijdschap. Deze lijnt de hond aan, trekt z’n jas en vertrekt naar buiten, met de hond al ver voor zich uit. Eenmaal buiten mag de hond niet meer aan de lijn trekken, maar het opbouwen van de spanning begon al ver voor die tijd. Het enthousiasme dat de hond heeft mogen uiten terwijl de baas zich klaar maakt voor de wandeling komt het rustig wandelen niet ten goede. Een goede basis is dan ook rust: een hond mag blij zijn met een wandeling maar moet zichzelf wel kunnen beheersen. Wordt hij te onrustig of enthousiast? Stop dan met de voorbereidingen voor een wandeling en ga weer iets anders doen. Een ritueel dat de eerste paar keren erg lang kan duren, maar een consequente baas kan de hond zo duidelijk maken dat rust een noodzaak is voor ze op stap gaan.

2: Consequent

Dat brengt ons meteen bij tip 2! Welke methode je gebruikt is afhankelijk van wat werkt voor de hond en voor z’n eigenaar. Maar wat je ook doet: wees er altijd consequent mee. Het gedrag kan alleen uitdoven als de hond heel zeker weet dat het niet mag en het hem niets oplevert. Als het wel mag wanneer de baas druk is, het regent of hij andere honden ziet, zal de hond niet inzien waarom hij alle andere keren wel rustig aan de lijn zou moeten lopen. Dus welke regel er ook wordt toegepast voor de hond: wees consequent!

3: Hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen op de markt die de hond automatisch corrigeren voor spanning op de lijn. De hulpmiddelen zitten om de borst of snuit van de hond, bevestigd aan z’n lijn, en geven een onaangename prikkel als er spanning op de lijn komt te staan. Dit kan goed werken, maar kent ook een keerzijde. De hond kan op deze manier gemakkelijk gecorrigeerd worden op de verkeerde momenten waardoor hij de link met trekken aan de lijn niet legt, maar in plaats daarvan de correctie aan iets anders koppelt. Bijvoorbeeld wanneer hij een andere hond ziet, het einde van de lijn bereikt en automatisch wordt gecorrigeerd door het hulpmiddel wat hij draagt. In plaats van de correctie te ervaren als een gevolg van het trekken aan de lijn kan hij ook leren dat een andere hond hem een correctie oplevert, en dus niet leuk is! Gebruik hulpmiddelen daarom alleen na goede instructie van een deskundige. Mits goed toegepast kan zo’n hulpmiddel handig zijn, vooral bij honden die fysiek erg sterk zijn. Maar uiteindelijk moet je de hond aan een normale lijn en halsband (of tuig) kunnen uitlaten, dus bouw het hulpmiddel af zodra het kan.

4: Trekken = stoppen

Een hond die aan de lijn trekt heeft vaak een doel. Hij wil snuffelen aan een grassprietje dat nog niet binnen z’n bereik is of wil naar een andere hond toe. Wat het doel ook is, jij hebt daar als eigenaar invloed op! Door acuut te stoppen met lopen bij spanning op de lijn leert de hond dat trekken hem niet naar z’n doel gaat brengen. Zodra de lijn weer los hangt komt de eigenaar weer in beweging en kan de hond weer verder lopen. Door dit consequent toe te passen zal de hond leren dat geduld loont en hij het meest bereikt door netjes aan een losse lijn te lopen. Een lange adem is hierbij wel een must, dit gedrag heeft veel tijd nodig om in te slijten! Een variant hierop is het achteruit lopen in plaats van stoppen. In dat geval bereikt de hond bij trekken aan de lijn het tegenovergestelde van wat hij wil. In plaats van dichter bij z’n doel te komen, raakt hij er alleen maar verder bij vandaan! Pas als hij weer netjes naast de baas loopt aan een losse lijn, lopen ze weer de goede kant op.

5: Belonen, belonen, belonen!

Behalve de hond te leren wat hij niet mag, is het misschien nog wel belangrijker om hem te leren wat we wel willen! Vooral bij dit gedrag komt het vaak voor dat een hond simpelweg niet weet hoe het dan wel moet. Door de hond dit te leren bieden we hem een alternatief voor trekken aan de lijn. Dit kan het best door de gewenste positie uitvoerig te belonen, namelijk vlakbij de baas! Beloon de hond wanneer hij spontaan naast je loopt, laat op willekeurige momenten wat brokjes vallen vlakbij je en lok de hond naar je zijde met een voerbeloning. Ofwel: de plek naast de baas is de leukste plek die er is! In het begin is het verstandig hier nog veel voor te belonen. Na een tijdje, als de hond het kent, wordt de beloning afgebouwd en uiteindelijk krijgt de hond op willekeurige momenten misschien nog eenmalig een beloning voor het naast de baas lopen. Let op! Dit naast de baas lopen is geen nieuw commando voor de hond en kan niet vergeleken worden met het volgwerk of onder appél zetten. Dit vergt veel energie en concentratie van een hond en is daarom niet geschikt om voor lange tijd toe te passen. In plaats daarvan moet dit natuurlijk gedrag worden dat de hond uitvoert zonder commando of extra inspanning.