• Bark in the Park, een hele dag hond…
  • Bark in the Park, een hele dag hond…

Bark in the Park, een hele dag hond…

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Bark in the Park, een hele dag hond…

wo, 08/07/2019 - 15:26

Voor de Franse bulldoggen is het al keer zeven, voor de overige rassen is het de derde keer.. “Bark in the Park”, het hondenevenement dat half augustus, om precies te zijn 17 en 18 augustus, weer wordt gehouden in de fraaie kasteeltuin van Kasteel Groeneveld in Baarn. Georganiseerd, en dat is ook alweer voor de zevende keer, door Milka Kraima- de Vries oftewel Petpret Events & More.  Maar ondanks dat het nu al voor de zevende keer plaatsvindt, is het hondenfeest nog lang niet overal bekend.

Het is eigenlijk, vandaar één dag speciaal voor ‘Vive la Frenchie!’, ontstaan uit bijeenkomsten van liefhebbers van de Franse Bul. En dan gewoon uit de wandelingen die werden georganiseerd. Het begin was eigenlijk een wandeling in de Soesterduinen, die een soort van project X-achtige omvang kreeg. Want in plaats van de verwachtte tientallen, kwamen er 750 mensen op die eerste wandeling af…   Bijna tot schrik van Milka en zeker tot schrik van de gemeente Soest, die dat toch ook niet verwacht had, en plots bedacht dat daar toch een andere vergunning voor nodig was. De volgende wandeling, op het Erkemederstrand, was zo mogelijk –nu tot schrik van de gemeente Zeewolde- een nog groter succes, ruim 2500 mensen kwamen die kant op, iets wat niemand had kunnen verwachten. Helaas kostte het wel de vergunning…

En dus werd het een andere locatie, de gemeente Baarn werkte goed mee. Vorig jaar werd de vergunning nog ingetrokken omdat vlak daarvoor de normen voor geluidsoverlast waren aangepast. En ja, een paar duizend honden kun je natuurlijk wel horen als er een paar gaan blaffen. Dit jaar echter kwam de vergunning weer rond, en het terrein is ook ideaal. Omheind, dus een eventueel loskomend hond komt niet ver, bovendien omhult een gracht het hele terrein. Een groot aantal monumentale bomen zorgt voor voldoende schaduw, zodat ook bij warmer weer de temperaturen aangenaam blijven. En eerlijk is eerlijk, niet elke Franse Bul kan door zijn bouw even goed tegen de warmte.


Dat laatste is overigens ook best een punt van aandacht, want alhoewel Milka liefhebber is van het ras, ziet ze ook met lede ogen aan hoe het met de gezondheid van het ras gaat, een kortsnuit immers. Dit jaar is er dan ook extra aandacht voor die gezondheidsproblemen en de nieuwe regelingen waarmee het ministerie recentelijk kwam, de “stoplichtregeling”, oftewel de neuslengte die minimaal 1/3 van de schedellengte moet zijn. En hoezeer je ook van Franse bullen houdt, met een aandoenlijk kort neusje, als je echt een hondenliefhebber bent wil je geen hond die ziek is, die een leven lang moet vechten voor adem. Voor wie daar meer over wil weten, is er zaterdag een dierenarts met “bullen-specialisatie”, waar je je eigen bul kunt laten nakijken. De bedoeling is om ook volgend jaar nog wat meer aandacht aan die gezondheidsperikelen te geven. Want niemand wil een ras ten onder zien gaan aan gezondheidsproblemen, zeker Milka niet.

Een dag apart voor de Bul en een dag voor andere rassen, waarom de scheiding?  “In principe” zegt Milka “hebben we gezegd dat mensen ook best met andere rassen mochten komen, want mensen wilden graag. Maar toch hadden de Bullenmensen zoiets van, het is wel heel gezellig onder elkaar, en daar was juist het samenzijn met het eigen ras belangrijk, tsja, ik huur die kasteeltuin toch, dus hebben we op een gegeven moment gezegd dat we er dan maar een tweede dag bijdoen.” En met succes, want op beide dagen komen er gemiddeld een paar duizend mensen met hun hond, rashond of niet..  En wie eenmaal komt, komt ook vaker terug, om kennissen te zien, en vooral veel, heel veel bullen. Vanuit Nederland, maar ook heel veel uit België en Duitsland, waar dit soort bullenbijeenkomsten  niet worden georganiseerd.

De tweede dag is wat “lokaler”, want onder andere rassen is het evenement gewoon minder bekend. En dat is jammer, want het is weer eens heel wat anders dan de shows of wedstrijden waar “we” normaal naartoe gaan. Een festival als deze laat je toch weer met andere, nieuwe dingen kennismaken, en wie weet wat je er uit haalt. Vandaar een divers programma, om juist eens buiten de al te bekende paden te treden. Bovendien, elke workshop is gratis, dus dat hoeft geen belasting te zijn. De demonstraties en lezingen ook. Wat kun je dan ongeveer verwachten? Bijvoorbeeld een honden-escaperoom, een demonstratie schapendrijven, het frisbeeteam komt langs om te laten zien wat ze kunnen en met een beetje mazzel komt ook de politie langs met een demonstratie. Qua workshops zijn er zomerse hersenwerk-shops, er is dog-survival, Grietje Wagenaar komt met een dog dance (alleen op de zondag), en ja “ik weet bijna niet wat ik allemaal heb…”  En ja, er is een Hollands Next TopDog, niet te verwarren met Dogzine’s TopDogAward overigens. Heel veel honden streden op Facebook om een plaats bij de “gekwalificeerden”, en Holland’s Next topdog wordt uteraard uit die tien tophondjes gekozen!

Kortom, het enige wat roet in het eten kan gooien is het weer. Dat blijft onvoorspelbaar. Voor iedereen die alvast zin heeft gekregen in een hele dag honden en wat er omheen hangt, de Franse Bullendag ‘Vive la Frenchie!’ is op de 17e, van 15.00 uur (middag dus!) tot 21.00 uur, de dag “Dogtastic”  voor alle rassen en raslozen is op zondag de 18e, en die begint om 11 uur en is om 17.00 uur afgelopen.  Kaarten bestel je vooraf (let op, er is een maximum aan het terrein, dus wees niet te laat, uitverkocht dreigt) via barkinthepark.nl. Honden gaan gratis mee, bazen betalen 7,50 pp.  Als het niet uitverkocht is zijn er ook bij de ingang kaarten verkrijgbaar, maar die kosten dan 10,-. Mocht er wat misgaan, een dierenarts is standby. Ook voor mindervalide bezoekers is het terrein prima begaanbaar.  En ja, ook Dogzine is erbij!!!

Bark in the Park, een hele dag hond…