• Epidemie hondenziekte in Leverkusen: het breidt zich snel uit

Epidemie hondenziekte in Leverkusen: het breidt zich snel uit

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Epidemie hondenziekte in Leverkusen: het breidt zich snel uit

ma, 01/06/2020 - 15:56

In de regio van Keulen en Leverkusen zijn de afgelopen dagen diverse gevallen van hondenziekte bij vossen vastgesteld. Hondenziekte staat ook bekend als Ziekte van Carré of distemper. Inmiddels worden ook gevallen bij vossen rondom het iets noordelijker gelegen Duisburg gemeld.
Voor ongevaccineerde dieren is het letterlijk levensgevaarlijk.

En dat gevaar geldt natuurlijk niet alleen voor vossen: de ziekte heet hondenziekte omdat het ook voor honden dodelijk kan zijn. 

De afgelopen dagen werden er meerdere vossen gevonden. Vanmorgen vroeg stond er zelfs een vos voor een kinderdagverblijf. Toen er kinderen arriveerden om naar binnen te gaan bleef het dier staan, te verzwakt om weg te vluchten.
De politie en een dierenarts werden gewaarschuwd. De dierenarts stelde al snel de diagnose. De vos is ingeslapen. 
Ook jagers uit de omgeving melden de laatste tijd steeds vaker vossen met hondenziekte. Men probeert aangedane dieren zo snel mogelijk af te schieten in de hoop verspreiding te voorkomen, maar of dat lukt is zeer de vraag. De incubatietijd kan behoorlijk lang zijn en vossen hebben een flinke actieradius.
Bovendien trekken in deze tijd van het jaar de jonge rekels (mannetjes) weg om nieuwe jachtgebieden te zoeken en zo kan het probleem zich snel verspreiden. Besmette dieren kunnen ook milde klachten hebben en daardoor in staat zijn verder weg te trekken. De besmetting kan tot zo'n vier maanden worden uitgescheiden en verspreid via urine en ontlasting.
 

keulem


Het gebied waar de zieke dieren zijn gevonden ligt ongeveer 60 kilometer van de Nederlandse grens en het is dus zeer aannemelijk dat de ziekte ook bij ons weer de kop zal opsteken. Ook België moet op zijn hoede zijn.

Het algemene advies is te zorgen dat vaccinaties op orde zijn. Het geniet de voorkeur dat te controleren door een titerbepaling, zodat - met name bij jonge dieren - zeker is dat de gegeven vaccinatie is aangeslagen.
Omdat deze ziekte in het normale entschema zit gaan mensen er over het algemeen vanuit dat er geen probleem is, maar ook bij honden is er een groeiend aantal mensen dat niet wil vaccineren. Dergelijke honden lopen een sterk verhoogd risico.
Ook pups zijn lang niet altijd optimaal beschermd.

De hondenziekte wordt overgebracht door hoesten, niezen, direct en indirect contact. Snuffelen kan dus al genoeg zijn.
Het virus is ook aanwezig in ontlasting en urine en blijft ook vrij lange tijd actief. Dieren kunnen tot 4 maanden na besmetting het virus uitscheiden.

Symptomen zijn vooral uitvloeiing van de neus, ontstekingen aan de luchtwegen, longen, maag en darmen. Ook ontstekingen aan ogen en huid worden gezien. Als dieren milde klachten hebben wordt het probleem vaak niet of te laat opgemerkt, waardoor verdere verspreiding erg snel kan gaan.

Als het probleem zich verder verspreid en er zich gevallen in Nederland of België mochten voordoen, laten wij dat uiteraard direct weten.