• Keurmeesters opgeroepen afkeer van hondenvleeshandel te tonen

Keurmeesters opgeroepen afkeer van hondenvleeshandel te tonen

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Keurmeesters opgeroepen afkeer van hondenvleeshandel te tonen

di, 07/11/2017 - 15:52

Met ”Yulin” net enkele dagen voorbij, het Koreaanse hondenvleesfestival Boknal voor de deur en nog ruim twee jaar te gaan tot de World dog Show in Shanghai is keurmeester Stanley Shen begonnen met een Facebooklijst van (internationale) keurmeesters die zich openlijk uitspreken tegen de Dog Meat Trade, de hondenvleesindustrie die met name in Azië inmiddels een groeimarkt blijkt. Op het moment van dit schrijven hebben ongeveer tachtig keurmeesters, judges, zich aangemeld voor de lijst.

Shen voert vooralsnog als enige keurmeester ook actief actie tegen de hondenvleeshandel, door zelf in vooral Cambodja honden uit slachterijen te redden en onder te brengen in shelters, vanwaar de geredde honden uiteindelijk naar adoptiegezinnen kunnen gaan.  Daarnaast heeft hij zich al meermalen uitgesproken tegen de hondenmartelpraktijken, iets wat vooral binnen de Aziatische sectie van de FCI kwaad bloed zette.  Recent nog diende de China Kennel Union tegen Shen en tegen de  Vice Voorzitter van de Raad van Beheer een klacht in wegens ondermijning van de organisatie van “Shanghai 2019”. Overigens zou de Nederlandse betrokkenheid bij deze sabotageacties en de klacht daartegen op een misverstand berusten volgens de Raad van Beheer, maar de Chinese kennisgeving daarvan werd nooit openbaar.

Zoals bekend wordt de World dog Show 2019 in China, in Shanghai gehouden, een keuze van de FCI en de aangesloten leden waar veel weerstand tegen is.  FCI-voorzitter Rafael de Santiago verdedigd de keus echter nog steeds door te benadrukken dat het houden van de WDS in China juist een positieve werking zou hebben op hondenwelzijn. Recent onderzoek van de Economist echter laat zien dat de hondenvleeshandel echter eerder groeiende is, vooral in landelijk China. Juist doordat er geen regels zijn, is de handel in hondenvlees vooral een criminele aangelegenheid. De grootschalige hondenfarms waarover nogal eens gesproken wordt en waar honden voor de slacht gefokt worden, blijken onvindbaar volgens The Economist, terwijl er in landelijk China wel steeds meer hondenvlees op tafel komt, voor het grootste deel afkomstig uit diefstal. Echter, de eigenaar van een slachthuis in de provincie Jiangsu heeft tegenover Marc Ching van The Animal Hope and Wellness Foundation verklaard dat er wel degelijk hondenfarms zijn, en dat hij zijn aanvoer hiervan betrekt. Er zijn dorpen in China waar een derde van alle huishonden plotseling vermist werden, allen opgepakt door stropers en dieven, die de dieren met vergif en andere jachtmethodes opsporen en wegvoeren. Hondenvlees eten is geen oeroude Chinese traditie, en komt vooral in wat meer achtergebleven gebieden voor. In de grote steden wordt de hond wel steeds meer een huisdier, nu de strengste regels uit de tijd van Mao Zedong zijn afgezwakt, maar het (legaal) houden van een hond in China is duur, en het merendeel wordt ook zonder licentie gehouden.

De FCI heeft intussen weinig ondernomen tegen de praktijken in China. Ruim een jaar geleden kwam er een postercampagne, die echter nauwelijks invloed had. Recent, een week of drie geleden, werd “Stop Dog Cruelty” met wervende woorden en de financiële steun van de FCI en De Stantiago opgericht. Toen bleek - Dogzine schreef erover -  dat Stop Dog Cruelty een actie was die volledig door  een FCI werkneemster werd gerund werd het zowel op de site als op de Facebook pagina bijzonder stil, meer dan vier artikelen zijn er nooit geplaatst, de laatste alweer enkele weken terug.

Vorig jaar vroeg de Raad van Beheer nog aan keurmeesters dat ze goed moesten nadenken of ze een keuruitnodiging uit China wel zouden moeten accepteren, recent wilde de Raad niet zover gaan om tijdens de FCI-vergadering voor te stellen om de WDS 2019 toch ergens anders te organiseren. Iets waar ze in 2016 nog van hadden gezegd dat als zou blijken dat er geen vooruitgang was geboekt in China waar het dierenrechten betrof ze zich wel hard voor zouden maken. Echter, volgens voorzitter Alberts zou de RvB geen serieuze gesprekspartner meer zijn binnen de FCI als ze dit nu zouden voorstellen. De Belgische Kennelclub Sint Hubertus heeft zich nooit over China uitgelaten.

Op de anti-hondenvleeslijst van keurmeesters van Shen staan inmiddels tenminste zes Nederlandse keurmeesters, en vier Belgische. Gelet op eerdere acties van de Aziatische tak van de FCI zullen deze keurmeesters in ieder geval geen uitnodigingen uit Azië meer ontvangen.

bron

Keurmeesters tegen hondenvleeshandel (Facebook)