• Koala-speurhonden krijgen ook Nederlandse hulp

Koala-speurhonden krijgen ook Nederlandse hulp

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Koala-speurhonden krijgen ook Nederlandse hulp

vr, 01/10/2020 - 16:34

Koala's verstrikt in de catastrofale bosbranden in Australië hebben een nieuwe beschermengel - honden. Redders in Australië zetten de harige helden in om de bedreigde buideldieren op te sporen - ze zoeken ze door de geur van hun vacht of zelfs hun uitwerpselen. Het scherpe reukvermogen maakt de neus van de honden "een kritisch levensreddend hulpmiddel om de koalapopulatie te helpen overleven", aldus het National Disaster Search Dog Foundation in Californië.

Een van de honden, een 4-jarige jachthond met de naam Taylor, heeft sinds september al acht koala's gered,volgens TATE Animal Training Enterprises, dat gespecialiseerd is in dit soort diensten.

"Omdat ze kunnen ruiken wat we niet kunnen zien, kunnen honden worden gebruikt om zeldzame dieren te volgen, ongedierte te detecteren en bedreigde inheemse planten te lokaliseren," aldus Celine Frere, een senior onderzoeker bij de University of Sunshine Coast Detection Dogs for Conservation.  "Ze spelen dus zo'n belangrijke rol bij het behoud."

Een andere reddingshond, een blauwogige border collie-mix met de naam Bear, heeft zelfs de status van beroemdheid gekregen, nadat acteur Tom Hanks op Twitter verkondigt dat het verhaal van de hond “een Disney-film is die moet worden gemaakt, het verhaal van Bear de koala-detectiehond .” Ook Leonardo da Caprio postte verhalen op zijn instagram-account.

En nu krijgt Bear en zijn andere collega-reddingshonden ook hulp uit Nederland, en wel via Radio 538. Het radiostation postte vanmorgen op de website: “We kregen een bijzondere rekening binnen van Niels van Dam uit Rotterdam. Hij werkt voor IFAW (International Fund for Animal Wellfare), een stichting die een speciale hond heeft getraind om koala's op te sporen. Bear, de speciaal opgeleide hond van IFAW, heeft het momenteel erg druk door de vreselijke bosbranden in Australië. Niels vertelde in De Coen en Sander Show wat Bear precies doet.

'Zodra een natuurgebied veilig is verklaard, gaan wij het gebied in en dan gaat Bear op zoek naar koala’s die het overleefd hebben. Helaas overleven veel te veel koala’s het niet, maar degene die het wel overleven moeten we vinden, redden en verzorgen zodat ze uiteindelijk weer worden vrijgelaten in de natuur.'

De kosten voor training en levensonderhoud van Bear zijn torenhoog en daarom stuurde Niels de rekening hiervan naar 538. Uiteraard betalen wij deze factuur met heel veel liefde.”

Bear heeft inmiddels ook zijn eigen Instagram-account…