• Nieuw medicijn tegen lymfoom bij honden goedgekeurd

Nieuw medicijn tegen lymfoom bij honden goedgekeurd

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Nieuw medicijn tegen lymfoom bij honden goedgekeurd

do, 01/28/2021 - 14:41

Helaas komt lymfoom, lymfeklierkanker, relatief vaak voor bij honden. Door verspreiding via de lymfeklieren zijn deze tumoren moeilijk te opereren maar moeten hondeneigenaren kiezen voor ingrijpende behandelingen of hun verlies nemen en de kwaliteit van leven van de hond bewaken tot het tijd is om afscheid te nemen. Dit jaar begint echter met goed nieuws: in de Verenigde Staten is een nieuw medicijn goedgekeurd voor de bestrijding van lymfoom bij honden. LAVERDIA-CA1, zoals het heet, lijkt veelbelovend in meerdere opzichten.

De diagnose lymfeklierkanker bij honden is momenteel een lastig te verteren nieuws. Omdat dit type kanker zich razendsnel verspreidt, is het bijna nooit een optie om met een operatie alleen het aangetaste deel te verwijderen en de hond zo te genezen. Genezing is wel mogelijk, maar meestal wel pas na een chemotherapie of bestraling. Een andere optie is het behandelen met prednison. Alle opties hebben flinke nadelen: hoewel de meeste honden minder last hebben van bijwerkingen van een chemokuur dan wij mensen, is het een kostbare aangelegenheid en scheidt de hond gedurende de therapie het medicijn uit. Dit betekent dat gezinsleden soms voor langere tijd de hond niet mogen aaien. In de praktijk is het zo dat een groot deel van de eigenaren besluiten hun hond niet te behandelen tegen lymfoom vanwege deze nadelen. In de Verenigde Staten besluit 80% hun honden niet te behandelen na de diagnose lymfeklierkanker. Het nieuwe medicijn kon daar wel eens verandering in brengen.

LAVERDIA-CA1 is op de markt gebracht met duidelijke voordelen ten opzichte van de huidige methodes. De behandeling bestaat uit het tweemaal daags toedienen van tabletten, dit mag de eigenaar gewoon zelf doen en de hond hoeft dus niet regelmatig naar de kliniek te komen voor behandeling. Onderzoeken op het medicijn tonen aan dat het effectief is op beide soorten lymfoom; B-cel lymfoom en T-cel lymfoom. Er wordt gebruik gemaakt van zogenaamde SINE-technologie: Selective Inhibitor of Nuclear Export. Dit houdt in dat het zich bindt aan XPO1, een eiwit dat in grote hoeveelheden het lichaamseigen mechanisme tegen tumoren in gevaar brengt. Het lichaam maakt normaliter gebruik van TSP’s, “tumor surpressing proteins”, eiwitten die gemuteerde of beschadigde cellen (zoals vaak te zien is bij kankercellen) te lijf gaan. De TSP’s werken echter alleen als ze zich in de celkern bevinden. Bepaalde types kanker zijn door een overdaad aan XPO1 in staat om de TSP’s uit de celkernen te verjagen en zo de lichaamseigen verdediging in te dammen. LAVERDIA-CA1 bestrijdt een overvloed aan XPO1 en stelt het lichaam in staat om kankercellen op te ruimen zonder andere delen van het lichaam te beschadigen. Het is de eerste keer dat deze technologie wordt gebruikt in de diergeneeskunde, bij mensen wordt dit al vaker ingezet bij bepaalde soorten kanker.

Een veelvoorkomend gevolg van de behandeling van lymfoom bij honden is schade aan het beenmerg. Onderzoeken tonen aan dat dit niet is waargenomen na behandeling met LAVERDIA-CA1. Geheel zonder bijwerkingen is het geneesmiddel niet. Honden kunnen tijdens de behandeling last krijgen van diarree, overgeven, gewichtsverlies en vermoeidheid. Dit alles is wel milder dan de bijwerkingen van de huidige behandelmethodes. Anvive, de fabrikant van het nieuwe geneesmiddel, is daarom positief gestemd: “het maakt de behandeling van lymfoom bij honden toegankelijker. Het is minder belastend voor het lichaam, betaalbaarder en gewoon thuis toe te dienen door de eigenaar.” Het middel zal vanaf het voorjaar van 2021 beschikbaar zijn in de Verenigde Staten. Wanneer het beschikbaar wordt voor de Europese markt is op dit moment nog onbekend.