• Oraal vaccin kan rabies effectief verminderen

Oraal vaccin kan rabies effectief verminderen

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Oraal vaccin kan rabies effectief verminderen

ma, 04/22/2019 - 19:59

Een nieuwe toedieningsvorm  lijkt het antwoord op het nog altijd enorme probleem met rabiës in veel landen. Vaccins verborgen in hondenvoer kunnen helpen de verspreiding van hondsdolheid in landen met grote aantallen zwerfhonden te beteugelen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Experts zeggen dat de aanpak zou kunnen helpen om miljoenen straathonden overal ter wereld te vaccineren, honden die vaak verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van de ziekte naar mensen. Maar liefst drie keer zoveel honden kunnen elke dag worden gevaccineerd als het nieuwe proces wordt gecombineerd met bestaande injecteerbare technieken. Deskundigen van Mission Rabies, de Worldwide Veterinary Service en de University of Edinburgh evalueerden de haalbaarheid van de aanpak in Goa, India. 

Het orale vaccin tegen hondsdolheid is nog niet geregistreerd voor gebruik in India, dus het team heeft lege capsules in hondenvoer ingebed om het concept te testen. In samenwerking met de regering van Goa zochten teams op bromfietsen naar zwervende honden en gaven ze de –nog lege- capsules in het aantrekkelijke hapje. 

Elk lid van het team bereikte 35 honden per dag, terwijl slechts negen honden per dag met behulp van de huidige vaccinatiemethoden worden bereikt. Op deze manier wisten de onderzoekers 80 procent van de honden die ze zagen te bereiken, vergeleken met 63 procent wanneer alleen de methode voor het vaccineren van gevangen honden werd gebruikt. 

Behalve dat ze efficiënter zijn, schatten de onderzoekers dat de gecombineerde vaccinatiebenadering goedkoper zou kunnen zijn, waardoor de beperkte middelen verder kunnen worden gemaximaliseerd. Er zijn naar schatting 100 miljoen zwerfhonden in India. Experts zeggen dat de combinatie van een injecteerbare en orale vaccinatiebenadering hen zou kunnen helpen de minimumdrempel van 70 procent vaccin te bereiken die nodig is om het risico dat de ziekte wordt overgedragen aan mensen te minimaliseren. 

Hondsdolheid is een ernstige herseninfectie die meestal wordt veroorzaakt door de beet of kras van een besmet dier, vaak een hond. De ziekte is geëlimineerd uit vele landen, maar blijft een uitdaging in landen waar honden vrij kunnen rondlopen. Ongeveer 59.000 mensen sterven elk jaar aan de infectie met nog eens 29 miljoen mensen die kostbare behandelingen nodig hebben na gebeten te zijn door honden in gebieden waar de ziekte wijd verbreid is. 

Onderzoekers hopen dat het onderzoek bewijs zal leveren dat nodig is om de introductie van het orale rabiësvaccin in India te ondersteunen als een extra hulpmiddel bij het uitroeien van de ziekte. 

Het onderzoek, gepubliceerd in Vaccine X, ontving ook financiering van Dogs Trust Worldwide en donaties van vaccins van MSD Animal Health.  

dossier