• Werkstraffen voor puppyhandelaren Holwerd

Werkstraffen voor puppyhandelaren Holwerd

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Werkstraffen voor puppyhandelaren Holwerd

vr, 07/13/2018 - 14:15

240 Uur werkstraf voor de hoofdverdachte, een tweede verdachte kreeg 80 uur werkstraf. Dat is het oordeel  van de rechter in Leeuwarden tegen twee broodfokkers die vanuit een woonhuis in Kollum en een loods in Holwerd vaak doodzieke pups verkochten.  De officier van justitie had 15 respectievelijk  6 maanden celstraf geëist. Beide daders moeten ook 5400 en 1650 euro terugbetalen aan benadeelde pupkopers.

Dat de straf veel lager uitvalt dan de eis van het openbaar ministerie is volgens de rechter mede het gevolg van het feit dat beide daders zo uitgebreid in de media zijn geweest. Of, zoals de rechter oordeelt: “De rechtbank houdt rekening met de jonge leeftijd van verdachte, het feit dat hij niet eerder is veroordeeld voor strafbare feiten, alsmede met de omstandigheid dat hij intussen aan zijn problematiek heeft gewerkt (i.e. schuldenproblematiek) en komt daarom tot een andere strafmodaliteit dan de officier van justitie, De rechtbank betrekt daarbij ook dat verdachte in zijn dagelijks leven hinder heeft ondervonden van het feit dat de zaak uitgebreid in de media is geweest.”  De andere dader werd minder zwaar bestraft, omdat hij jong was en ook niet eerder veroordeeld was voor strafbare feiten.  “De rechtbank houdt rekening met het geringere aandeel van verdachte in de feiten en de kortere periode waarin hij bij die feiten betrokken is geweest, het feit dat hij uit zichzelf gestopt is met de handel in puppy's en het feit dat hij niet eerder veroordeeld is voor soortgelijke feiten. De rechtbank houdt daarnaast rekening met de inhoud van het reclasseringsrapport, waaruit blijkt dat verdachte sinds zijn aanhouding een positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt en het gevaar voor herhaling als laag wordt ingeschat.”

Voor de hoofdverdachte geldt nog wel een proeftijd van drie jaar.

De in verhouding met de eis lage straffen zijn des te opmerkelijk als we die afzetten tegen de hoeveelheid leed en strafbare feiten. Want, zo stelt de rechter ook, bewezen is verklaard, dat er sprake is van meerdere gevallen van oplichting, valsheid in geschrifte, en het overtreden van de wet Dieren. “Verdachte heeft via marktplaats honden en hondenpuppy's aangeboden. Hij deed het daarbij voorkomen als was hij een professionele hondenverkoper, die puppy's verkocht die in goede gezondheid verkeerden. Daarbij schotelde hij de potentiële kopers voor dat de puppy's ingeënt en vrij van ziekten waren. De puppy's bleken echter allen een zwakke gezondheid te hebben, zodat de kopers vrijwel direct na de koop hoge dierenartskosten moesten maken. Meerdere hondjes zijn kort na de aankoop overleden.”  De Landelijke Inspectiedienst dierenwelzijn (LID) was niet één keer, maar meerdere keren langs geweest. “Uit de controles bleek dat de huisvesting van de honden onvoldoende was, dat er geen of onvoldoende vers en schoon drinkwater aanwezig was en dat de dieren geen separate ligplaats hadden.  Met name in de door verdachte in Holwerd gehuurde loods was sprake van een abominabele toestand.“  Echter, de handelaren trokken zich niets aan van de LID. “Het geldelijk gewin en luxere leven voerde bij verdachte de boventoon. Verdachte is bovendien niet uit eigen beweging gestopt met de handel. “

Hoe is dit hele geval ontstaan? Beide daders hadden een relatie en woonden in Leeuwarden, een van beide had een Chihuahua. Het idee ontstond om in pups te gaan handelen, en bij een –beruchte- broodfokker in Brabant werden honden gekocht. Zogenaamd zou dit gaan om in Nederland geboren honden, alhoewel dat nog maar de vraag is; tenslotte kan iedereen gewoon chips aanschaffen en aanbrengen (al is dit wettelijk niet toegestaan), zodat de honden geïmporteerd uit heel andere landen een zogenaamde Nederlandse afstamming krijgen. Een van de daders is zelf ook naar Hongarije geweest, maar zou daar volgens zijn verklaring geen honden hebben meegenomen.

Zoals bij elke handelaar hadden beide daders de verhalen klaar als pupkopers langskwamen en geen moederhond aantroffen. De dieren waren van een familielid, die zelf geen tijd had om ze te verkopen, etc. Allemaal kwam het voor argeloze –en wellicht slecht geïnformeerde- pupkopers zeer betrouwbaar over.

Wel kwamen er vragen over hoe het kon dat “zelfgefokte” pups in Friesland een stempel in het paspoort hadden van een Brabantse dierenarts. In samenwerking met de Brabantse handelaar bleek dit snel op te lossen, de honden werden met blanco paspoorten en chipnummers geleverd, in Leeuwarden werden na wat googelen twee stempels van dierenartsenpraktijken nagemaakt. Eentje in Franeker, eentje van de mobiele inentingsservice van Dr. Woef. En zo werden niet-ingeënte honden met een vals gevoel van veiligheid verkocht. En zoals te verwachten, vele honden overleden aan parvo of kregen minimaal andere ernstige aandoeningen. Doordat de beide daders steeds onder verschillende namen adverteerden op marktplaats, werd niet snel duidelijk dat het zich hier om ordinaire handel ging. Ook vertelden sommige benadeelden dat het –als ze de pups bezochten zo mooi schoon was, waardoor er geen wantrouwen ontstond. In de loods kwamen ze echter niet, op een enkeling na.

Beide partners in crime kregen ruzie nadat de eigen Chihuahua ook gedekt werd, tegen de zin van de eigenaar, en uiteindelijk een nest kreeg dat door besmetting via de buitenlandse importpups volledig ten onder ging aan parvo. De oudste van de twee, inmiddels gewend aan het snelle geld, zette de zaken echter onverdroten voort.  Na nog diverse controles va het LID, waarbij telkens de zaak niet op orde bleek,  is er uiteindelijk in december 2016 een inval gewest en kwam de zaak aan het licht.

Bij de inval werden ook 23 dode honden aangetroffen. Daar heeft de rechtbank verder geen uitspraak over gedaan.

Het OM kan nog niet zeggen of ze in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. Tegen de handelaar in Brabant loopt nog een onderzoek.

bron

Uitspraak verdachte 1

Uitspraak verdachte 2

dossier