shows

Een aantal maanden geleden stond het internet vol met verhalen over honden die op shows `onheus betast` waren. Undercover-video´s gemaakt op enkele FCI- en non-FCI-shows moesten de seksueel getinte aanrakingen bewijzen.

Wie zijn hond wil uitbrengen op een hondenshow in Wales, moet wellicht binnenkort eerst een speciale licentie daarvoor aanvragen. Ongeacht of die persoon uit Wales zelf, Engeland of enig ander land komt. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel dat het parlement van Wales in november gaat bespreken.

Een aantal  gedesillusioneerde  exposanten vandaag (en morgen), want de Herfstshow in Luxemburg is GEEN Benelux Winner.

“Het is verboden deel te nemen aan tentoonstellingen of keuringen met dieren waarbij een bij artikel 2.8 verboden lich

De Hong Kong Kennelclub heeft besloten de expositie van 8 september a.s. af te gelasten. 

Alhoewel het voorstel van Minister van Landbouw Julia Klöckner op sommige Facebook-groepen op veel instemming mag rekenen, lijkt het politieke luchtbalonnetje van de CDU-politica toch vooral symboolpolitiek.

Honden in de auto laten (ongeacht de buitentemperatuur), bedreigen, vechten? Niet op de World Dog Show over ca. 2 weken in Amsterdam. De organisatie kondigt een lik-op-stuk-beleid aan, waarbij onmiddellijk actie ondernomen wordt. Ongeacht of het een exposant, handler of bezoeker betreft.

De najaarsexpositie van de Federation Cynologique Luxembourgouise, de show in Luxemburg, gaat niet door. Het ministerie van landbouw heeft besloten geen toestemming te verlenen aan de Luxemburgse Kennelclub de show te mogen organiseren.

Vriend en vijand werden vandaag verrast door een post van FCI-voorzitter Rafael de Santiago op een Facebookpagina van StopDogcruelty.

Een brief met een felle aanklacht tegen een FCI-keurmeester en tegen de vice-voorzitter van de Raad van Beheer. De China Kennel Union stuurde deze inmiddels al weer enkele maanden geleden naar de Singapore Kennel Club.

Met ruim 33.000 inschrijvingen en ongeveer 70.000 bezoekers, was Leipzig de grootste World Dog Show ooit.  Een uitgebreid verslag staat straks in Dogzine nummer 5.

Gesponsord door de Portugese Clube Portugues de Canicultura, CPC, werd vorig weekeinde ook de jaarvergadering van de “Shows commission” gehouden. Aangesloten landen stuurden hun vertegenwoordiger naar deze vergadering in de Algarve, in de toeristenplaats Vilamoura.

De najaarsexpositie van de Federation Cynologique Luxembourgouise, de show in Luxemburg, gaat niet door. Het ministerie van landbouw heeft besloten geen toestemming te verlenen aan de Luxemburgse Kennelclub de show te mogen organiseren.

Parijs had er 21.600, Leipzig had er “meer dan 31.000”,   en Amsterdam?   Ja, het record is (opnieuw) gebroken, voor de World Dog Show 2018 samen met ede Benelux Winner hebben zich maar liefst 33.500 honden ingeschreven. Dat liet WDS-voorzitter Gerard Jipping Dogzine weten.

Het Zero Tolerance beleid ten aanzien van honden in auto’s, waar afgelopen dagen in Amsterdam tijdens de WDS mee is begonnen, wordt internationaal. Dat lieten Gerard Jipping en Rafael de Santiago tijdens een persconferentie weten. In Amsterdam werd geëxperimenteerd met het systeem.

De selectieprocedure voor steden en organisaties die een World dog Show of een zogeheten sectieshow (bijvoorbeeld de European dog Show, maar uiteraard ook Azië etc..) willen organiseren worden strenger. Dat is besloten op het wereldcongres van keurmeesters in Wels vorig weekeinde.

Komend weekeinde, vooral zaterdag 29 juni, wordt het opnieuw erg warm in Nederland, weer.nl verwacht temperaturen tussen de 27 graden op de Wadden tot 35 graden in het zuidoosten van het land. Voor Nederlandse begrippen ongekend.

Wel een winnershow, niet in Amsterdam en niet  begin december. De Raad van Beheer heeft zojuist kenbaar gemaakt dat de Winner 2019 wordt gehouden op/tijdens de Kerstshow Nijmegen.

De clubmatch is nuttig, de tweedaagse uit den boze en het concours d’elégance is niets dan ijdelheid.

Ook België gaat honden van nationaal erkende rassen toelaten op shows, en inschrijven in het eigen stamboekregister. Net als nu in Nederland zullen de honden daar ook eerst in een voorlopig register worden opgenomen.

Een aantal dagen geleden veroorzaakte de mededeling dat Luxemburg streng zou gaan toezien op vaccinaties voor Cainine Distemper ("maladie de carre") en ook geen titergegevens zou toestaan, voor onrust onder potentiële exposanten. Veel mensen waren verontwaardigd.

Vorig jaar speelde het ook al en leidde het tot veel verontwaardiging, en ook dit jaar mogen de “powerbreeds” in Bremen niet in gewone ringen geshowd worden. De gemeente heeft wederom een algemene muilkorfplicht in de stad en die geldt dus ook op het showterrein.

“Elke hond is anders. Welke activiteiten wel en niet leuk zijn voor de hond dan wel stress veroorzaken hangt af van het individuele dier. Veel mensen zijn actief met hun hond (speurtraining, behendigheid) en ik ben ervan overtuigd dat veel honden ook plezier beleven aan activiteiten.

Afgelopen weekeinde (16-17 maart) kwam het tot een flinke aanvaring tussen exposanten en de Oostenrijkse kennelclub enerzijds, en dierenartsen van de stad Graz anderzijds.

De maatregelen om herhaling te voorkomen van handlers/eigenaren die hun hond in de auto achterlaten tijdens de voorjaarsshow in Luxemburg zijn streng. Wie toch zijn honden in de auto laat krijgt te maken met zware sancties.

Crufts is weer voorbij. Vier dagen genieten van mooie honden, vier dagen show, demonstraties, wedstrijden en nog veel meer. Uiteraard komt er nog een uitgebreid verslag in ons papieren magazine, maar de winnaar van deze meest pretentieuze show ter wereld willen we u niet onthouden.

Wie probeerde een opleiding tot ringmedewerker te doen via de Vereniging Ringmedewerkers Nederland kwam de afgelopen tijd niet ver. De VRN was stil, heel stil. Er waren al eerder problemen geweest op bestuurlijk niveau en het bestuur was in zijn geheel opgestapt.

De beroemde Amerikaanse Westminster Kennelcub Show is weer afgelopen. De in België gefokt draadharige Fox Terrier “Kingarthur van Foliny Home”, roepnaam King mag zichzelf Best in Show noemen en is inmiddels begonnen aan een ware tournee.

Waar Crufts het walhalla van de Europese kynoloog is, hebben de Amerikanen Westminster. De jaarlijkse show, die ook op uitnodiging is, vindt plaats in New York en barst van de allure en sfeer. Het is een groot evenement dat op de Amerikaanse TV wordt uitgezonden.

“Engelse bulletjes worden over de hele wereld zo geshowd, dat de handler naast de hond zit met een hand onder de kaak. En sommige handlers gebruiken de andere hand om de hond te strelen. Dat kan ook aan de flank gedaan worden.