Rassen

Begin september heeft de FCI opnieuw drie rassen voorlopig erkend, rassen die vanaf nu dus in alle FCI-landen kunnen deelnemen aan shows en voor wie stambomen kunnen worden afgegeven. 

De Tibetaanse Mastiff is een speciaal ras hond. Volgens liefhebbers, en zeker niet ten onrechte, een van de oudste rassen. Maar ook een ras dat –opvallend genoeg- op grote hoogtes kan werken. In de bergen dan, waar zuurstof schaars is.

Het mag dan een origineel Engels ras zijn, het aantal West Highland White Terriers (WHWT's) neemt gaandeweg af, in ieder geval in thuisland Engeland.

We hebben al honderden jaren honden gefokt gericht op verschillende taken, van waakhonden tot herders, van gezelschapshonden tot jachthonden. En we gaan er vaak vanuit dat het verschil in gedrag in de genen ligt.

“Hieronder een collectie van honden.  Wij zijn benieuwd welke honden u denkt te herkennen.

Via Facebook is zojuist de complete lijst van hondenrassen, nationaal erkend, beschikbaar gekomen die voortaan in België niet alleen kunnen showen, maar ook in het stamboek kunnen worden opgenomen. Het gaat dus om rassen die niet FCI-erkend zijn, maar wel in het land van herkomst.

De Belgische Kennelclub Sint Hubertus is een onderzoek gestart naar mogelijke vervalsingen van stambomen bij Mechelse herders.  De KMSH heeft een melding ontvangen dat er mogelijk gefraudeerd is met stambomen, en gaat dit "tot op het bot" uitzoeken, zo laat Sint hubertus weten.

Wie met zijn hond wil gaan vliegen moet zich goed voorbereiden, wie dan ook nog in het bezit is van een "vechthond", een dangerous breed, zal zich helemaal goed moeten oriënteren hoe hij zijn hond meekrijgt met het vliegtuig.

Vandaag was de tweede dag van de General Assembly, de Algemene Vergadering van de FCI. Bijna traditioneel duurt het even voordat berichtgeving duidelijk wordt, maar zo langzamerhand verschijnen er berichten over de beslissingen.

Naast twee nu officieel erkende hondenrassen door de FCI, zijn er dit jaar ook drie rassen toegelaten op een voorlopige basis.

Op de jaarlijkse FCI-bijeenkomst, afgelopen 30 april, werden twee rassen definitief erkend.
Het zijn beide rassen die al een nationale erkenning hadden maar nu dus internationaal erkend zijn.

Sinds de bekendmaking van het rapport over kortsnuiten en de aangekondigde maatregelen van minister Schouten is het stil.