Algemeen

Onlangs werden rasverenigingen benaderd met mails verzonden door dierenartsen. Het lijkt zo te zijn dat alle rasverenigingen werden benaderd. In deze mails stond foutieve informatie.

Het heeft even geduurd, maar het Europees Parlement wil nu serieus iets gaan doen tegen illegale puppyhandel.

Paul Mandigers heeft afgelopen week aangekondigd zijn bestuurslidmaatschap neer te leggen.
Hij vond de combinatie met zijn reguliere werk moeilijk.

Verslagenheid bij het politieteam van de Belgische badplaats Knokke-Heist. De afgelopen nacht kwamen twee politiehonden, Drago en Blue, om bij een zwaar verkeersongeluk.

Op 1 februari is er wereldwijd –in ieder geval in Europa- aandacht voor de positie van de Galgo, de Spaanse windhond.

Het coronavirus, de variant 2019-nCoV die zich op dit moment vanuit het Chinese Wuhan in razend tempo over de wereld verspreidt, zorgt ook voor honderden slachtoffers onder honden. 

De Koninklijke Hondenbescherming heeft een nieuwe directeur.
Daphne Groenendijk neemt de functie over.

Epilepsie is een probleem dat heel wat lastiger aan te pakken is dan het lijkt.
De selectie begint bij de poort en die poort is de Raad, zo lijkt het.
Hoe werkt dat en waar staat de Raad in deze?

Ingrid Newkirk, de president van PETA, schreef samen met ghostwriter Gene Stone een boek over karakteristieke kenmerken van dieren.
Tijdens haar promotie daarvoor gaf ze onlangs haar mening over hoe met honden moet worden omgegaan.

In de aanloop naar de presidentiële verkiezingen liggen in de VS de kandidaten doorlopend onder een vergrootglas. Gisteren was het de democratische kandidaat en voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg die onder vuur kwam te liggen.

Ook vorig jaar was er al sprake van strenge controles, en dit jaar kondigt de Steirischen Hundesport-Klub het duidelijk aan: er gaat zeer streng worden gehandhaafd op dierenwelzijn op de shows, te beginnen met die in Graz, Oostenrijk. De show zal plaatsvinden op 29 februari en 1 maart 2020..

Komende week starten de Nationale Voorleesdagen. 22 Januari tot en met 1 februari staan in het teken van voorlezen voor en door kinderen. Het doel is om de fantasie van een kind te verrijken, de taalvaardigheid te verbeteren, maar ook om het plezier van voorlezen te beleven.

In Nederland zijn ontzettend veel honden. Er wordt uitgegaan van 1,5 miljoen.
Jaarlijks overlijdt ca 10% en die worden vervangen. Dan kom je al snel op zo’n 150.000 honden, pup of volwassen, per jaar.

Luchtvaartmaatschappij Qantas (Australië) heeft kort op elkaar te maken gekregen met twee overleden honden op binnenlandse vluchten.

Engeland gaat restricties stellen aan het inschrijven van honden met de merle-aftekening.
Dat verzoek werd ingediend door meerdere rassen die deze kleur niet in hun populatie wensen.

Koala's verstrikt in de catastrofale bosbranden in Australië hebben een nieuwe beschermengel - honden.

In de regio van Keulen en Leverkusen zijn de afgelopen dagen diverse gevallen van hondenziekte bij vossen vastgesteld. Hondenziekte staat ook bekend als Ziekte van Carré of distemper. Inmiddels worden ook gevallen bij vossen rondom het iets noordelijker gelegen Duisburg gemeld.

Dat sommige mensen een dier in de steek laten en op straat zetten is al erg genoeg, in Portugal werd kort geleden de overtreffende trap bereikt.

Oud en Nieuw is voorbij. Dat ging niet zonder slag of stoot, of liever gezegd, niet zonder veel schade en geweld. In Nederland ging er voor de lieve som van 77 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in en de roep om een verbod wordt steeds sterker.

De vuurwerkverkoop is nog maar net van start en de meldingen over problemen stromen al binnen. Dogzine probeert in beeld te brengen waar de problemen het ergst zijn en ook wat die problemen precies zijn.

Of elke regel ook daadwerkelijk werkt is afwachten, maar de Vlaamse minister van dierenwelzijn, Ben Weyts, is op zijn terrein beslist de minister van doorpakken.

Nederland heeft er sinds 21 december 2019 een allround keurmeester bij: vandaag werd Rob Douma officieel benoemd.

Er komt geen uitstel op het totaalverbod van stroombanden.

Vuurwerkangst is een enorm probleem voor de honden die eraan lijden.

De finale van de Belgische veldrit “Druivencross” telde deze keer wel een heel opvallende deelnemer, en wel eentje die niet eens een fiets gebruikte. Tijdens de finale liep er plotseling een (ontsnapte) hond mee tussen de rijders.

Geboren op 14 februari 1948, en sinds 1968 bevangen door de passie voor de Franse Bulldog. Victor van Raamsdonk, bevlogen, enthousiast, vol liefde voor de molossers in het algemeen en de Franse bulldog in het bijzonder.
Afgelopen zaterdag overleed hij, 71 jaar oud.

Hoeveel is een hondenleven waard?  Natuurlijk, hondenliefhebbers zullen stellen dat het onbetaalbaar is.  Maar daarmee hebben we nog geen uitslag. Waarom is dat dan belangrijk?  Nou,  voor een kosten-baten-analyse.

Er wordt al langer onderzoek gedaan naar wat mensen van vuurwerk vinden. Dit jaar werd er verder gegaan en gevraagd wat mensen van vuurwerkvrije steden vinden. Die plannen liggen er voor Apeldoorn.

China mag dan misschien de naam hebben, maar ook in Indonesië, een land waar Nederland nog banden van vroeger mee heeft, de koloniale periode, is het bar en boos gesteld met de leefomstandigheden van honden, en is er een levendige handel in hondenvlees.

De inschrijving van de Kerst-Winnershow is gesloten. Twee dagen eerder dan verwacht.
Het maximale aantal is bereikt.