Algemeen

In Nederland zijn ontzettend veel honden. Er wordt uitgegaan van 1,5 miljoen.
Jaarlijks overlijdt ca 10% en die worden vervangen. Dan kom je al snel op zo’n 150.000 honden, pup of volwassen, per jaar.

Luchtvaartmaatschappij Qantas (Australië) heeft kort op elkaar te maken gekregen met twee overleden honden op binnenlandse vluchten.

Engeland gaat restricties stellen aan het inschrijven van honden met de merle-aftekening.
Dat verzoek werd ingediend door meerdere rassen die deze kleur niet in hun populatie wensen.

Koala's verstrikt in de catastrofale bosbranden in Australië hebben een nieuwe beschermengel - honden.

In de regio van Keulen en Leverkusen zijn de afgelopen dagen diverse gevallen van hondenziekte bij vossen vastgesteld. Hondenziekte staat ook bekend als Ziekte van Carré of distemper. Inmiddels worden ook gevallen bij vossen rondom het iets noordelijker gelegen Duisburg gemeld.

Dat sommige mensen een dier in de steek laten en op straat zetten is al erg genoeg, in Portugal werd kort geleden de overtreffende trap bereikt.

Oud en Nieuw is voorbij. Dat ging niet zonder slag of stoot, of liever gezegd, niet zonder veel schade en geweld. In Nederland ging er voor de lieve som van 77 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in en de roep om een verbod wordt steeds sterker.

De vuurwerkverkoop is nog maar net van start en de meldingen over problemen stromen al binnen. Dogzine probeert in beeld te brengen waar de problemen het ergst zijn en ook wat die problemen precies zijn.

Of elke regel ook daadwerkelijk werkt is afwachten, maar de Vlaamse minister van dierenwelzijn, Ben Weyts, is op zijn terrein beslist de minister van doorpakken.

Nederland heeft er sinds 21 december 2019 een allround keurmeester bij: vandaag werd Rob Douma officieel benoemd.

Er komt geen uitstel op het totaalverbod van stroombanden.

Vuurwerkangst is een enorm probleem voor de honden die eraan lijden.

De finale van de Belgische veldrit “Druivencross” telde deze keer wel een heel opvallende deelnemer, en wel eentje die niet eens een fiets gebruikte. Tijdens de finale liep er plotseling een (ontsnapte) hond mee tussen de rijders.

Geboren op 14 februari 1948, en sinds 1968 bevangen door de passie voor de Franse Bulldog. Victor van Raamsdonk, bevlogen, enthousiast, vol liefde voor de molossers in het algemeen en de Franse bulldog in het bijzonder.
Afgelopen zaterdag overleed hij, 71 jaar oud.

Hoeveel is een hondenleven waard?  Natuurlijk, hondenliefhebbers zullen stellen dat het onbetaalbaar is.  Maar daarmee hebben we nog geen uitslag. Waarom is dat dan belangrijk?  Nou,  voor een kosten-baten-analyse.

Er wordt al langer onderzoek gedaan naar wat mensen van vuurwerk vinden. Dit jaar werd er verder gegaan en gevraagd wat mensen van vuurwerkvrije steden vinden. Die plannen liggen er voor Apeldoorn.

China mag dan misschien de naam hebben, maar ook in Indonesië, een land waar Nederland nog banden van vroeger mee heeft, de koloniale periode, is het bar en boos gesteld met de leefomstandigheden van honden, en is er een levendige handel in hondenvlees.

De inschrijving van de Kerst-Winnershow is gesloten. Twee dagen eerder dan verwacht.
Het maximale aantal is bereikt.

Antropomorfisme, een mooi woord voor het “vermenselijken” van dieren, is het toeschrijven van menselijke eigenschappen en emoties aan een niet-menselijk wezen.

Foto’s van de ongewone vriendschap tussen een baby-giraf en een Mechelaar hielden  mensen wekenlang in de ban. Helaas, het mocht niet baten, de in het wild verlaten babygiraf is overleden.

Het was zijn stem die hem beroemd maakte: warm en hartelijk, helder en verstaanbaar. Dankzij die stem was Peter Purves de afgelopen 41 jaar een van de vaste onderdelen van Crufts. Maar aan dat tijdperk is nu een einde gekomen.

Terwijl in  Nederland de discussie nog volop woedt en de regering een vuurwerkverbod nog lang niet aandurft, heeft de Vlaamse regering begin dit jaar al de drastische stap genomen: in heel Vlaanderen wordt consumentenvuurwerk verboden, tenzij..

De huidige straffen die worden uitgedeeld aan mensen die hondengevechten organiseren, zijn hoog genoeg. Ook zou een levenslang houdverbod voor mensen die gevechten organiseren of honden fokken voor vechtdoeleinden geen oplossing zijn.

Je hebt waakhonden door hun werkdrive en karakter, die andere dieren weghouden van velden en kuddes.

Mocht u het nog niet gemerkt hebben, morgen is het “Black Friday”.  Zwarte vrijdag dus, en dat is heel iets anders als Blue Monday of Witte Donderdag.

Ook de Finse kennelclub heeft een looptest ontwikkeld voor kortsnuiten. Dit is gedaan in samenwerking met de Faculteit voor Diergeneeskunde in Helsinki.
Er is nu een filmpje online geplaatst om te test te verduidelijken.
 

Vuurwerkangst komt helaas bij veel honden voor, en de decembermaand is voor hen niet gemakkelijk te doorstaan. En in veel gebieden begint het probleem al in november. Hoewel de angst voor harde geluiden eigenlijk heel natuurlijk is, is het in sommige gevallen toch te verhelpen.

Er is een nieuw middel op de markt tegen schijndracht: Finilac.

Gaan we het meemaken, komt er definitief een einde aan de door velen als onterecht geziene hondenbelasting?  Het antwoord van de minister op kamervragen van 50PLUS is weliswaar nog erg “ruim”, maar het lijkt enigszins die kant op te gaan.

LPT, Het controversiële laboratorium voor dierproeven, waarin een Zwitsers farmaceutisch bedrijf bloedige experimenten op honden en andere dieren heeft uitgevoerd , sluit begin 2020.