Fokken

Nieuwe wetgeving verbied nestjes voor particulier, en eist sterilisatie

UBN nummer, baasje of bedrijf, voor elke fokker of importeur, ook bij één nestje of één hondje uit het buitenland

Wetgever: Fokker moet uit de anonimiteit

 

Controles op "foute fokkers" vanaf medio volgend jaar hervat

Na Frankrijk en Vlaanderen komt ook Duitsland met strengere wetgeving

Dier & Recht bleek niet de juiste paraplu voor platform voor verantwoord fokken van kruisingen.

Moeder wist van niets, dochter was vol goede wil, maar het lukte niet. Aan de schandpaal genageld door de media..

Nee, het is geen wereldrecord, maar desondanks een flinke prestatie en een Australisch record.

Eind maart kondigde de Raad van Beheer al een aantal veranderingen aan om fokkers tegemoet te komen tijdens de corona-crisis. Omdat onder andere screeningonderzoeken voor onbepaalde tijd zijn afgelast zouden fokkers met de geldende regelgeving in de problemen kunnen komen.

Negen fokkers kregen bezoek van de NVWA

Na de maatregelen die elkaar in rap tempo opvolgden in de corona-crisis deze week en vorige week, namen onlangs ook de dierenartsen drastische besluiten.

Ben je faliekant tegen broodfok, en wil je dat ook actief tonen, op 14 mei is er een demonstratie

De Raad van State vindt dat de gemeente Bladel, waar Hapert in Brabant onder valt, ten onrechte dwangsommen heeft opgelegd aan het bedrijf Dutch Pet Farm, waar de bekende J.Castelijns een van de bestuurders in de BV is.

Sinds een aantal maanden kent Nederland de neuslengte-index als indicator of er wel of niet met brachyocefale honden gefokt mag worden.

De Noorse dierenbescherming bereidt een aanklacht voor tegen zowel de Noorse kennelclub (NKK) als enkele rashondenverenigingen en hun aangesloten fokkers.

Het grootste nest ooit geboren is volgens het Guiness Book of Records een nest  van 24 pups van een Mastino Napolitano, geboren in Engeland. Van dat nest bleven er uiteindelijk 18 in leven, eentje werd doodgeboren, drie overleden er in de eerste week.

Het Algemeen Comite van de FCI heeft per 1 november nieuwe regels vastgesteld voor het verlenen van stambomen, althans, voor het toevoegen van opmerkingen op een stamboom.

De Raad van Beheer hield twee informatieavonden om de laatste stand van zaken omtrent het fokken met kortsnuitige honden weer te geven. De eerste avond was op 21 oktober, de tweede op 29 oktober. Die update was nodig omdat er nog steeds veel onrust is.

De broodfokker stond al enkele jaren in een negatief daglicht, de rechter heeft dat vandaag bevestigd.

Met de criteria die op verzoek van de minister zijn opgesteld door de Universiteit van Utrecht kan de NVWA voortaan veel gerichter handhaven. En, zo zegt de NVWA, dat gebeurt ook.

Het hele model van fokken met honden voor de gezelschapsdierenmarkt moet op de schop. Dat betogen wetenschappers van de La Trobe University in Wodonga, Australië.

Naarmate er meer inteelt is, neemt de nestgrootte af bij Golden Retrievers. Gemiddeld is het zo dat met een 10% toename van de inteelt een nest één pup kleiner wordt. Tot die conclusie komt de Morris Animal Foundation na analyse van de gegevens van 93 Golden Retrievernesten.

In één grote operatie heeft de Britse fiscus ruim 5 miljoen pond (5,8 miljoen euro) aan achterstallige belastingen geint bij malafide fokkers in het Verenigd Koninkrijk. De hondenfokkers verkochten puppy's op de zwarte markt. Dat melden Britse kranten.

Iedereen die fokt weet het. Soms heb je een pup die wat achter is. Of een pup die gewoon kleiner is dan de rest en weggeduwd wordt. En soms, je moet er niet aan denken maar het gebeurt, soms verliest een fokker de teef, en niet de pups. Daar zit je dan, en je moet bijvoeden.

Na het verschijnen van het rapport van minister Schouten vroeg Dogzine de reactie van Mopsenfokster Meranda Sterk, die als een van de eersten in Nederland bewust een outcrossnest fokte met een van

Het zat er al even aan te komen, maar de kogel lijkt nu dan toch door de kerk: er komen strengere regels voor het fokken van honden. De aangescherpte regels hebben vooral betrekking op brachycephalen, oftewel kortsnuiten.

De Belgische brancheorganisatie voor commerciële fokkers, Ani-zoo, is vooralsnog niet van plan het in opspraak geraakte bestuurslid  Danny Van Puyenbroek te schorsen.