Health

Auteur: Dimphy van Halteren, Orthomoleculair voedingsdeskundige voor honden

 

"Ongekende parvo-epidemie in Europa", kopte de NOS enkele dagen geleden. En die epidemie lijkt er inderdaad te zijn.
Maar wat is het voor epidemie, moeten honden-eigenaren zich zorgen maken?
Dat valt mee gelukkig.

Koper is een essentieel spoorelement dat onder andere belangrijk is voor de opbouw van spieren en bindweefsel, voor de energiestofwisseling en voor het goed functioneren van het zenuwstelsel. Een belangrijke stof dus die vooral zit in orgaanvlees, schaaldieren en peulvruchten.

Epilepsie is een van de moeilijkste dingen om goed in kaart te brengen. Er wordt al jaren onderzoek gedaan bij zowel mensen als dieren maar helaas is de wetenschap nog niet veel verder gekomen. Een aantal jaar geleden deed dr.

De Drentsche Patrijshond is een van de negen Nederlandse rassen. Rassen uit een klein land en daardoor ook rassen met een kleine populatie. En als het aantal dieren beperkt is, steken er vroeg of laat problemen de kop op.

Suiker is iets dat de meeste mensen graag eten, al weten we ook wel dat teveel niet goed is.
Bij honden gaan de meeste mensen er simpelweg van uit dat suiker niet goed is, en dat je ze dus nooit snoep moet geven.
Maar is het wel zo simpel?

Sinds het toegestaan is om meerdere rasverenigingen op te richten voor één en hetzelfde ras, grepen heel wat rashondenliefhebbers die mogelijkheid met beide handen aan.

Op 10 oktober 2023 deed het Noorse Hooggerechtshof uitspraak in het hoger beroep dat was aangespannen tegen het vonnis dat was uitgesproken in de zaak van de Noorse Dierenbescherming tegen de Noorse Kennelclub NKK.

Ironisch genoeg vandaag, op dierendag, lanceert de VVD een plan voor een verbod op bijtgrage honden. Het plan zou in de Tweede Kamer op brede steun kunnen rekenen.

Bij de Belgische herder (Tervueren en Groenendaeler) is maagkanker al jaren een probleem. En al jaren wordt er getracht de (genetische) oorzaak hierachter te achterhalen.

Vandaag verscheen in de Staatscourant een publicatie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, waarin werd medegedeeld dat het fokken met brachycephale honden verboden wordt.

Het was een paar weken geleden groot nieuws, na een dagenlange, wekenlange zoektocht werden vier kinderen levend aangetroffen in de Colombiaanse jungle.

De gemeenteraad van West Lindsey heeft niet ingestemd met voorstellen om een ​​hond op te graven en te verplaatsen. De hond ligt begraven op de voormalige basis van de Dambusters.

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat sommige hondenrassen gevoeliger zijn voor pijn dan andere.

Grote hondenrassen hebben volgens een recente studie tot 118 keer meer kans om een zeldzame vorm van botkanker te ontwikkelen in vergelijking met kruisingen.

Als de hond de beste vriend van de mens is, dan zijn andere honden de beste vriend van de hond, volgens nieuw onderzoek.

Bij de Drentsche Patrijshond is al langer bekend dat het niet goed gaat. Het Nederlandse ras heeft een kleine populatie en de gezondheid laat steeds vaker te wensen over. Dat besef is nu omgezet in actie.

Onlangs is er onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE waaruit blijkt dat we mogelijk overschatten hoe goed we in staat zijn om het gedrag van onze honden te interpreteren, althans op één gebied.

Nieuw onderzoek van de Universiteit van Helsinki laat zien dat het ras van de hond de belangrijkste factor is met betrekking tot de persoonlijkheid van de hond.  Andere relevante elementen zijn leeftijd en de sociale omgeving. Volgens onderzoe

Onlangs was er bij Jinek een onderwerp dat in kynologenland behoorlijk wat effect sorteerde: er zaten drie zogenaamde influencers aan tafel die hun bekendheid vooral te danken hadden aan hun toypoedel.

Geen mopshonden of Franse bullen meer in reclames, geen optredens op hondenshows. En uiteindelijk geen mopshonden, Franse bullen of andere honden die lijden aan hun uiterlijk. Dat plan presenteert minister van Landbouw Adema vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Cryptorchidie, het niet ingedaald zijn van één of beide testikels, is een probleem dat iedereen in de rashondenfokkerij wel kent. De oorzaak ervan is helaas onduidelijk. We weten weliswaar dat het erfelijk is, maar hoe het genetisch echt zit is niet duidelijk.

Voor wie op zoek is naar een nieuwe auto, en de honden mee wil nemen. De honden geven de voorkeur aan een elektrische auto, althans, dat zeggen wetenschappers.

Het is nog in de testfase, dus nog geen cadeautje voor onder de boom of de Sint, maar een Britse start-up is druk bezig met een videogame speciaal voor honden.

Bij een vliegtuigcrash in de Verenigde Staten zijn alle passagiers en de bemanning zo goed als ongeschonden uit het wrak gekomen. De passagiers waren 53 honden, die door Dierenhulporganisatie Humane Animal Welfare Society werden vervoerd.

Archeologen onder leiding van Federica Rinaldi hebben diep onder het Colosseum in Rome, in de oude riolen, overblijfselen gevonden van wat we nu een teckel zouden noemen.

De oudste nog levende hond ter wereld woont in de VS, en wel in Californië. Gino is geboren op 24 september 2000, en daarmee op dit moment de oudste. Eerder was dat een andere hond, die ook nog leeft, maar deze hond, TobyKeith, is “slechts” 21 jaar oud.

Het voeren van een veganistisch dieet aan je hond kan huid-, gastro-intestinale (GI) en gedragsproblemen verminderen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Op Wereldkinderdag, 20 november, ondertekenden het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) en vertegenwoordigers van Patron the Dog een memorandum van overeenstemming. Patron nam zelf deel aan de ceremonie.

De Wereldkampioenschappen voetbal in Qatar zijn omstreden. Vooral rondom de mensenrechtensituatie in het land, waar naar verluid 6500 migrantenarbeiders stierven tijdens de bouw van de voetbalstadions, en de rechten van de LBTHIQ-community op zijn zachtst gezegd matig zijn.