Health

Bij de Drentsche Patrijshond is al langer bekend dat het niet goed gaat. Het Nederlandse ras heeft een kleine populatie en de gezondheid laat steeds vaker te wensen over. Dat besef is nu omgezet in actie.

Onlangs is er onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE waaruit blijkt dat we mogelijk overschatten hoe goed we in staat zijn om het gedrag van onze honden te interpreteren, althans op één gebied.

Nieuw onderzoek van de Universiteit van Helsinki laat zien dat het ras van de hond de belangrijkste factor is met betrekking tot de persoonlijkheid van de hond.  Andere relevante elementen zijn leeftijd en de sociale omgeving. Volgens onderzoe

Onlangs was er bij Jinek een onderwerp dat in kynologenland behoorlijk wat effect sorteerde: er zaten drie zogenaamde influencers aan tafel die hun bekendheid vooral te danken hadden aan hun toypoedel.

Geen mopshonden of Franse bullen meer in reclames, geen optredens op hondenshows. En uiteindelijk geen mopshonden, Franse bullen of andere honden die lijden aan hun uiterlijk. Dat plan presenteert minister van Landbouw Adema vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Cryptorchidie, het niet ingedaald zijn van één of beide testikels, is een probleem dat iedereen in de rashondenfokkerij wel kent. De oorzaak ervan is helaas onduidelijk. We weten weliswaar dat het erfelijk is, maar hoe het genetisch echt zit is niet duidelijk.

Voor wie op zoek is naar een nieuwe auto, en de honden mee wil nemen. De honden geven de voorkeur aan een elektrische auto, althans, dat zeggen wetenschappers.

Het is nog in de testfase, dus nog geen cadeautje voor onder de boom of de Sint, maar een Britse start-up is druk bezig met een videogame speciaal voor honden.

Bij een vliegtuigcrash in de Verenigde Staten zijn alle passagiers en de bemanning zo goed als ongeschonden uit het wrak gekomen. De passagiers waren 53 honden, die door Dierenhulporganisatie Humane Animal Welfare Society werden vervoerd.

Archeologen onder leiding van Federica Rinaldi hebben diep onder het Colosseum in Rome, in de oude riolen, overblijfselen gevonden van wat we nu een teckel zouden noemen.

De oudste nog levende hond ter wereld woont in de VS, en wel in Californië. Gino is geboren op 24 september 2000, en daarmee op dit moment de oudste. Eerder was dat een andere hond, die ook nog leeft, maar deze hond, TobyKeith, is “slechts” 21 jaar oud.

Het voeren van een veganistisch dieet aan je hond kan huid-, gastro-intestinale (GI) en gedragsproblemen verminderen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Op Wereldkinderdag, 20 november, ondertekenden het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) en vertegenwoordigers van Patron the Dog een memorandum van overeenstemming. Patron nam zelf deel aan de ceremonie.

De Wereldkampioenschappen voetbal in Qatar zijn omstreden. Vooral rondom de mensenrechtensituatie in het land, waar naar verluid 6500 migrantenarbeiders stierven tijdens de bouw van de voetbalstadions, en de rechten van de LBTHIQ-community op zijn zachtst gezegd matig zijn.

In jaargang 3, nummer 5, interviewden we de Amerikaanse kennelmaster (militair) Jeff Baker. Jeff deed zes keer dienst in Afghanistan, in Irak en in Djobouti. Inmiddels is hij niet langer in dienst bij het leger. 

Wie even weggaat en zijn hond rustig wil houden door een audioboek af te spelen, kan dat beter veranderen in een sonate van Mozart, of andere klassieke muziek. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van Belfast.

We begraven onze honden, cremeren ze en bewaren de as. Daarvan kijkt niemand meer op. Sommige mensen laten hun overleden hond opzetten, iets wat af en toe opgetrokken wenkbrauwen oplevert.

Leishmania, bijna iedereen heeft er wel van gehoord. Voor honden in Nederland is de kans op besmetting minimaal.

Hoe toegeeflijker hondeneigenaren zijn ten opzichte van hun hond, hoe minder de hond gehecht raakt aan die persoon, en hoe minder “goedopgevoed” hij is.

Amerikaanse kynologe, keurmeester en auteur Pat Hastings is op 22 oktober 2022 overleden. Dit laat haar broer weten op social media, na meerdere updates over de gezondheidsproblemen waar z’n zus mee kampte. Hastings werd kort geleden gediagnosticeerd met kanker.

Verschillende bekende hondenbaasjes komen samen met hun viervoeter aanstaande zondag 2 oktober in actie om geld in te zamelen voor oudere en kwetsbare honden. Op de vraag om mee te doen, twijfelden de bekende deelnemers geen moment.

Na de tientallen berichten van honden -en katten- die COVID opliepen was het eigenlijk een kwestie van afwachten tot er ook een hond met apenpokken werd gevonden.

Oud-voorzitter Rafael de Santiago is eerder vandaag overleden. Dat is zojuist door de directeur van de FCI, Yves deClerq, bekend gemaakt.

Er is steeds meer aandacht voor het afscheid van huisdieren. In Nederland zijn er inmiddels zo’n dertigtal  afscheidscentra voor dieren gekoppeld aan een dierencrematorium en/of een dierenbegraafplaats.

Op 4 april 2022 erkende de FCI de Continental Bulldog onder rasstandaard nr. 369.  On provisional basis, voorlopige erkenning dus, en dat is de voorloper van definitieve erkenning.

Terwijl Europa maar niet in staat is om de hondenhandel te reguleren, met name uit het oostblok, komt Vlaanderen met eigen afspraken met Hongarije. De minister voor dierenwelzijn, Ben Weyts, was het wachten beu en onderneemt nu zelf actie.

Nu er sancties zijn tegen Russische producten vragen veel mensen zich af of er nog pups uit Rusland kunnen worden geïmporteerd.

Als ouderschapsverificatie wordt er in de hondenfokkerij sinds jaar en dag gebruik gemaakt van het ISAG 2006 profiel.
Maar dat gaat veranderen.
 

Veel fokkers maken bij drachtige teefjes gebruik van de herpes-vaccinatie.
Maar momenteel is die niet verkrijgbaar.

Gezonder ouder worden heeft heel veel met hondenbezit te maken, zo lijkt het. Maar liefst twee onderzoeken haalden deze week het nieuws.