• Alternatief voor anti-blafband op komst

Alternatief voor anti-blafband op komst

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Alternatief voor anti-blafband op komst

vr, 11/04/2016 - 15:08

Anti-blafbanden. Het gebruik hiervan (van alle stroombanden) wordt binnenkort verboden. Niet iedereen is hier blij mee, en eigenaren van blaffende honden vrezen nu al voor de hoorbare gevolgen.

Het lijkt er echter op dat ook via de positieve trainingsmethode nu goede resultaten zijn te boeken. althans, dat is de voorlopige conclusie van een Amerikaans onderzoek van Alexandra Protopopova  (Texas Tech University) die op zoek ging naar een geautomatiseerde manier van belonen van (niet)blaffende honden. Niet omdat stroombanden en citronella-banden ook in de VS verboden zijn, dat is niet het geval, wel omdat de "strafbanden" vaak juist ongewenste effecten oproepen. Bijvoorbeeld als de hond voor het raam blaft naar een (onbekende) passant, een schok krijgt en daardoor alle vreemden met iets onplezierigs gaat associëren.

remote feeder, foto PetSafeIn dit recente onderzoek keek Protopopova naar  het gebruik van een op afstand bedienbare Fooddispenser (helemaal automatisch ging het in dit onderzoek nog niet), van het Amerikaanse bedrijf PetSafe. Overigens een leverancier van allerhande stroombanden ook. In dit onderzoek luisterde de onderzoeker naa het aantal keren dat de hond ging blaffen, en beloonde de hond als de tussenliggende periodes van stilte langer werden.

In het onderzoek werden aanvankelijk acht honden ingedeeld. Drie moesten er echter al snel weer uit omdat ze niet blaften, en dus niet onderzoekbaar waren. De overige vijf, in leeftijd variërend van 8 maanden tot 6 jaar, deden wel mee.

Afhankelijk van de hond kwam de beloning voor stil zijn op verschillende intervals. Twee honden kregen al een beloning na vijf seconden, anderen iets langer (7 seconden). De sessies duurden maximaal 10 minuten, om de honden niet te overvoeren. Net als in de thuissituatie bracht de eigenaar de honden in een afgesloten kamer, en liet ze vervolgens alleen. In een andere ruimte kon de onderzoeker horen of de hond ging blaffen, en daarop acteren.

Uiteindelijk werkte het systeem voor drie van de vijf honden. Eén van de honden ging van een gemiddelde van elke 4,4 seconden blaffen naar elke 26,6 seconden, maar gemiddeldes vertekenen het beeld, aangezien de hond in de tweede sessie al helemaal niet meer blafte. Ook bij de twee andere honden nam de stilte-tijd sterkt toe, naar 600 tot 1200 seconden.

Volgens de onderzoekers is het een goed uitgangspunt voor verder onderzoek, waarbij een positieve trainingsmethode wordt gehanteerd.  Voorwaarde is nog wel dat behalve verder onderzoek, vijf honden is een erg kleine groep, er uiteindelijk ook treat-dispensers op  de markt komen die reageren op -de afwezigheid van- geluid.


bron

Evaluating a humane alternative to the bark collar: Automated differential rein…