• Castratie bij teven, nu wel of niet goed tegen melkklierkanker?

Castratie bij teven, nu wel of niet goed tegen melkklierkanker?

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Castratie bij teven, nu wel of niet goed tegen melkklierkanker?

do, 11/14/2019 - 13:29

Alhoewel het maar heel beperkt is, vaak wordt nog gezegd dat castratie (zo heet het ook bij teven) van een teef de kans op kanker doet verminderen. Nu geldt dat niet voor elke vorm van kanker, sommige nemen juist toe, maar de kans op “borstkanker”, kanker in de mammary glands, de melkklieren dus, neemt inderdaad af na sterilisatie.

De verlaging van de hoeveelheid oestrogeen in het bloed van de hond zou daarvoor verantwoordelijk zijn, en oestrogeen -een voortplantingshormoon- neemt af bij gecastreerde teven.

Nieuw onderzoek van de School of Veterinary Medicine zet deze populaire opvattingen over de rol van oestrogeen bij het risico op kanker van de melkklieren echter weer op scherp.

Zoals gezegd, honden die op jonge leeftijd worden gecastreerd, hebben een verminderd risico op het ontwikkelen van borsttumoren. Vroege sterilisatie verlaagt de oestrogeenproductie, waardoor veel dierenartsen en wetenschappers oestrogeen in een negatief daglicht stellen als het gaat om borstkanker. Maar die effecten van oestrogeen op het risico op kanker bij honden zijn niet zo eenvoudig als het lijkt. Hoewel het duidelijk is dat het risico op het ontwikkelen van borstkanker aanzienlijk minder wordt na sterilisatie, suggereren de bevindingen dat castratie in de praktijk het risico op agressievere kankers kan verhogen. En bij gecastreerde dieren met borsttumoren ontdekte het team dat hogere serum-oestrogeenspiegels (dus bij intacte teven) eigenlijk beschermend waren.  Het duurde langer voordat de kanker uitzaaide (metastasis) en daardoor hadden intacte teven die melkklierkanker kregen een langere overlevingsduur.

"Honden die intact blijven en hun eierstokken hebben, ontwikkelen veel meer borsttumoren dan honden die werden gecastreerd, dus het verwijderen van die bron van oestrogeen heeft een beschermend effect", zegt Karin Sorenmo. “Oestrogeen lijkt de primaire ontwikkeling van borstkanker te stimuleren. Maar wat het doet voor de overgang naar metastase - dat vind ik ingewikkelder. '

Het onderzoek gebruikte gegevens van twee andere onderzoeken, waaronder een onderzoek waarbij honden betrokken waren bij het Penn Vet Shelter Canine Mammary Tumor Program , waar asielhonden met borsttumoren worden behandeld en worden onderzocht door onderzoekers zoals Sorenmo. Het programma herplaatst deze honden dan na afloop van het onderzoek.

Het team onderzocht en volgde 159 honden met borstkanker, 130 van hen werden gesteriliseerd als onderdeel van het onderzoek,  29 bleven intact. Naast het chirurgisch verwijderen van de zichtbare tumoren bij de hond, verzamelde het team informatie over serum-oestrogeenspiegels, tumortype, ziekteklasse en het stadium van de kanker, de tijd tot metastase en overlevingstijd.

Ondanks het verband tussen oestrogeen en een verhoogd risico op het ontwikkelen van borsttumoren, vonden de onderzoekers dat hogere serum-oestrogeenspiegels ook honden leken te helpen enkele van de meest risicovolle aspecten van hun ziekte te vermijden. Wanneer honden onverwacht werden gecastreerd terwijl hun tumoren werden verwijderd, duurde het bij degenen met oestrogeenreceptor-positieve tumoren met een hoger serum-oestrogeen langer om uitzaaiingen te ontwikkelen en deze honden overleefden langer dan honden met lagere oestrogeenwaarden, wat bevestigt dat deze tumoren afhankelijk waren van het oestrogeen om te groeien en zich uit te zaaien..

Intacte teven krijgen minder snel uitzaaiingen en leven langer

Sorenmo speculeert dat in deze gevallen de werking van oestrogeen wat dubbel kan zijn. "Het stimuleert de kanker om te ontstaan, maar het lijkt het ook te beheersen, het af te remmen na ontwikkeling," zegt ze, omdat de meeste honden met hoge serum-oestrogeenspiegels lagere en oestrogeenreceptor-positieve tumoren hadden, waardoor ze vatbaar werden voor hormonale deprivatie door sterilisatie.

De beschermende rol van oestrogeen was ook verrassend uitgesproken bij honden met oestrogeenreceptor-negatieve borsttumoren. Bij deze kanker met een hoger risico op snelle uitzaaiiing werd hoog serum oestrogeen geassocieerd met vertraagde of afwezige metastase. Als aanvulling op deze bevindingen en ter ondersteuning van een mogelijk breder, tumorreceptor-onafhankelijk antikankereffect aangedreven door oestrogeen, hadden honden met weinig oestrogeen in het serum een ​​aanzienlijk verhoogd risico op het ontwikkelen van andere niet-mammaire (dus niet-melkklieren) agressieve fatale tumoren, zoals hemangiosarcoom, tijdens hun follow-up na borsttumorchirurgie. 

Sommige bevindingen zijn in tegenspraak met wat is gevonden bij (menselijke) vrouwen met borstkanker. Hogere serum oestrogeenspiegels bij vrouwen na borstkankertherapie zijn bijvoorbeeld geassocieerd met een hoger recidiefpercentages. Maar Sorenmo merkt ook op dat veel gevallen van borstkanker bij vrouwen ontstaan ​​net na de menopauze, wanneer de oestrogeenspiegels dalen. Dus er kan ook een meer complexe rol zijn voor oestrogeen in het kankerrisico van mensen.

Het werk wijst op nieuwe mogelijkheden om de rol van oestrogeen in de initiatie en progressie van kanker te onderzoeken. Sorenmo en collega's, waaronder Susan Vet van Penn Vet en Ellen Puré , onderzoeken nu al hoe het hormoon de micro-omgeving van de tumor beïnvloedt, cellen die zelf geen kanker zijn, maar de groei en verspreiding van een tumor kunnen remmen of bevorderen.

"Ik denk dat deze studie echt ingewikkelde vragen oproept", zegt Sorenmo. "Als we beginnen te ontleden wat oestrogeen precies doet, met welke genen of immuuncellen het in wisselwerking staat, kunnen we misschien de kracht van oestrogeen benutten om beter te worden in onze behandelstrategieën."

Inline beeldmateriaal: uit het onderzoek.

 

dossier