Dit zijn de beste middelen tegen teken!

Leestijd
4 minuten
Tot nu toe gelezen

Dit zijn de beste middelen tegen teken!

vr, 06/17/2016 - 18:53

Elk jaar weer kampen onze honden met teken. Het aantal teken neemt steeds toe en het risico op ziektes die ze bij zich dragen ook. Tekenbestrijding is dan ook geen luxe meer, maar een noodzaak. Hondeneigenaren stellen geregeld de vraag: welk middel kan ik het best gebruiken tegen teken? Hier is helaas geen eenduidig antwoord op te geven.

Er zijn tal van middelen op de markt tegen teken. Elk middel heeft zijn voor- en nadelen en behalve de effectiviteit is het ook verstandig om rekening te houden met het effect op de gezondheid van de hond en de manier waarop een middel werkt. De reguliere producten tegen teken kunnen gezien worden als bestrijdingsmiddelen die werkzame stoffen bevatten. De werking van deze producten is getest voordat het product op de markt kwam, maar bij een werking komt ook altijd een risico op bijwerkingen. Deze kunnen variëren van mild tot zeer ernstig en ook het risico er op kan erg uiteen lopen, maar zijn belangrijk om mee te nemen in de overweging. Ook andere gezinsleden en huisdieren kunnen kwetsbaar zijn voor reacties op deze middelen. Bijwerkingen zijn niet voorbehouden tot slechts enkele middelen maar kunnen altijd optreden, ook bij producten op natuurlijke basis. Natuurlijk is namelijk niet perse synoniem aan veilig of zachtaardig. Om het risico tot een minimum te beperken is het belangrijk om de werking van de verschillende producten goed te kennen. Wij zetten de meest gebruikte reguliere producten voor je op een rij!

Pipetten met permethrine en imidacloprid

De werkzame stoffen die het meest worden gebruikt bij de tekenbestrijding voor honden zijn permethrine en imidacloprid. Een combinatie van deze twee vind je bijvoorbeeld in pipetten van Advantix. Door eens per 3-4 weken een pipet tussen de schouderbladen van de hond te druppelen is deze voorzien van een gedegen bescherming tegen teken, vlooien, luizen, muggen en (zand)vliegen. Imidacloprid en permethrine hebben een dubbele functie; ze zijn zowel tekenwerend als tekendodend. Dit is erg belangrijk, het doodt niet alleen teken die zich vastbijten in de hond maar voorkomt ook dat teken op de hond terecht komen. De bescherming tegen andere parasieten - waaronder zandvliegen- maakt dit middel een aanrader voor wie met de hond zal reizen naar een gebied rond de middellandse zee. Deze regio is berucht om de aanwezigheid van zandvliegen, die de chronische en potentieel dodelijke ziekte leishmaniose kunnen overbrengen. Als nadeel van deze pipetten kan benoemd worden dat de werkzaamheid maar kort is. Voor een goede bescherming moet iedere 3-4 weken een pipet worden toegediend. Ook is het niet verstandig om honden te wassen of laten zwemmen als ze zijn behandeld met een pipet. Dit vermindert de werking, maar is bovendien schadelijk voor waterdieren. Voor katteneigenaren geldt een extra waarschuwing: katten reageren vele malen heftiger op de werkzame stof permethrine dan honden en kunnen hieraan overlijden! Ook kunnen honden last krijgen van neurologische problemen als ze de vloeistof uit de pipet per ongeluk binnen krijgen. Dit kan gebeuren tijdens het spelen met elkaar of het likken van de hand vlak nadat de pipet is toegediend. De pipetten van Advantix mogen worden gebruikt op pups vanaf de leeftijd van 7 weken.

 

Tekenbanden

Waar pipetten elke 3-4 weken herhaald moeten worden, biedt een tekenband uitkomst voor een heel seizoen. De meest bekende zijn de band van Seresto, met als werkzame stoffen imidacloprid en flumethrine, en die van Scalibor, met als werkzame stof deltamethrin. De banden worden goed aansluitend (met twee vingers ruimte tot de huid) om de nek van de hond gedragen en beschermen op die manier gedurende 5-6 maanden tegen teken, muggen en zandvliegen. Deltamethrin, een stof die ook wordt gebruikt bij de bescherming tegen malaria, wordt niet door het lichaam opgenomen maar legt een beschermlaag over de gehele huid van de hond. Bij contact met de huid zullen teken binnen korte tijd sterven en kunnen zich zodoende niet vastbijten. Uit onderzoek is gebleken dat de werkzaamheid niet vermindert na regelmatig wassen of zwemmen, wat deze band geschikt maakt voor honden die graag het water opzoeken. Wel wordt aangeraden om de eerste vijf dagen na het omdoen van de band de hond uit het water te houden om de optimale werking te bereiken. Omdat deltamethrin wel schadelijk is voor waterdieren, wordt aangeraden om de band tijdelijk te verwijderen als de hond gaat zwemmen. Drachtige en zogende teven kunnen volgens de bijsluiter veilig een Scalibor band dragen, net als pups vanaf 7 weken. Ook de stof deltamethrin is giftig voor katten, wat de Scalibor band wat minder geschikt maakt voor huishoudens met katten. Bij honden kunnen bijwerkingen ontstaan zoals huidirritaties. Deze zijn echter eenvoudig te bestrijden door de band af te doen, dan is de werkzame stof binnen 48 uur volledig verdwenen. Wel wordt afgeraden om de band te gebruiken bij honden die op dat moment al huidirritaties of (oppervlakkige) verwondingen hebben. Ook is voorzichtigheid geboden voor honden die niet in goede gezondheid verkeren, al geldt dit vanzelfsprekend voor elk anti-tekenmiddel.

De band van Seresto werkt met de stoffen imidacloprid en flumethrine. De band werkt 7-8 maanden tegen vlooien en teken. Ook de Seresto band werkt zowel tekendodend als tekenwerend. Als bijwerkingen moet men alert zijn op huidirritaties, plaatselijk haarverlies of roodheid van de huid. Volgens de fabrikant gaan deze bijwerkingen gewoonlijk binnen 1-2 weken voorbij, ook als de hond de band blijft dragen. Een nadeel van de Seresto band is dat deze niet is getest op drachtige of zogende teven. Omdat deze gegevens ontbreken, wordt afgeraden om de Seresto band bij deze honden te gebruiken.

Scalibor tekenband

Waar pipetten elke 3-4 weken toegediend moeten worden, biedt een tekenband uitkomst voor een geheel seizoen. De band van Scalibor wordt goed aansluitend (met twee vingers ruimte tot de huid) om de nek van de hond gedragen en beschermt op die manier gedurende 5-6 maanden tegen teken, muggen en zandvliegen. De werkzame stof deltamethrin, welke ook wordt gebruikt bij de bescherming tegen malaria, wordt niet door het lichaam opgenomen maar legt een beschermlaag over de gehele huid van de hond. Bij contact met de huid zullen teken binnen korte tijd sterven en zodoende niet kunnen vastbijten in de gastheer. Uit onderzoek is gebleken dat de werkzaamheid niet verminderd na regelmatig wassen of zwemmen, wat deze band geschikt maakt voor honden die graag zwemmen. Wel wordt aangeraden om de eerste 5 dagen na het om doen van de band de hond uit het water te houden om de optimale werking te bereiken. De werkzame stof is schadelijk voor waterdieren waardoor wordt aangeraden de band tijdelijk te verwijderen als de hond gaat zwemmen. De band is geschikt voor drachtige en zogende teven en kan ook gebruikt worden bij pups vanaf 7 weken. Ook de werkzame stof deltamethrin kan giftig zijn voor katten wat het middel minder geschikt maakt voor huishoudens waar ook katten zijn. Bij honden kunnen bijwerkingen in de vorm van huidirritaties ontstaan. Echter kan de band eenvoudig verwijderd worden waarna de werkzame stof binnen 48 uur volledig verdwenen is en de bijwerkingen ook snel zullen verdwijnen. Aangeraden wordt om de band niet te gebruiken bij honden die op dat moment al huidirritaties of (oppervlakkige) verwondingen hebben. Ook is voorzichtigheid geboden voor honden die niet in goede gezondheid verkeren, al geldt dit vanzelfsprekend voor elk anti-tekenmiddel.


 

dossier