Dit zijn de beste middelen tegen teken!

Leestijd
5 minuten
Tot nu toe gelezen

Dit zijn de beste middelen tegen teken!

vr, 06/17/2016 - 18:53

Elk jaar weer kampen onze honden met teken. Het aantal teken neemt steeds toe en het risico op ziektes die ze bij zich dragen ook. Tekenbestrijding is dan ook geen luxe meer, maar een noodzaak. Hondeneigenaren lopen voortdurend tegen de vraag aan: welk middel kan ik het best gebruiken tegen teken? Hiervoor is helaas geen eenduidig antwoord.

Elk middel heeft zijn voor- en nadelen en behalve de effectiviteit is het ook verstandig om rekening te houden met het effect op de gezondheid van de hond. Vooral de chemische tekenbestrijdingsmiddelen geven een risico op bijwerkingen die uiteen lopen van mild tot zeer ernstig. Vaak gaat het goed, maar de gezondheid van de hond kan soms ernstige schade aangedaan worden door bestrijdingsmiddelen. Ook andere gezinsleden en huisdieren kunnen vatbaar zijn voor reacties op deze middelen. Bijwerkingen zijn niet voorbehouden tot slechts enkele middelen maar kunnen altijd optreden. Om het risico tot een minimum te beperken is het belangrijk om de werking van de verschillende producten goed te kennen. Wij zetten de meest gebruikte producten voor je op een rij!

Pipetten van Advantix

Door eens per 3-4 weken een pipet tussen de schouderbladen van de hond te druppelen is deze voorzien van een gedegen bescherming tegen teken, vlooien, luizen, muggen en (zand)vliegen. De werkzame stoffen imidacloprid en permethrine zorgen voor een tekenwerende en tekendodende werking. Dit is erg belangrijk, want het biedt een dubbele bescherming. Het houdt niet alleen teken op afstand, maar doodt ook teken die zich toch vastbijten in de hond. De bescherming tegen andere parasieten - waaronder zandvliegen - maakt dit middel een aanrader voor honden die zullen reizen naar een gebied rond de middellandse zee. Deze regio is namelijk berucht om de aanwezigheid van zandvliegen, die de chronische en potentieel dodelijke ziekte leishmaniose kunnen overbrengen. In deze landen is bescherming tegen zandvliegen daarom noodzakelijk voor honden om deze ernstige ziekte te voorkomen. Als nadeel van de pipetten kan benoemd worden dat de werkzaamheid maar kort is. Voor een goede bescherming moet iedere 3-4 weken een pipet toegediend worden. Ook is het niet verstandig om honden te wassen of laten zwemmen als ze zijn behandeld door middel van een pipet. Dit vermindert de werking van het middel, maar is bovendien schadelijk voor waterdieren. Voor katteneigenaren geldt een extra waarschuwing: katten reageren vele malen heftiger op de werkzame stof permethrine dan honden en kunnen hier aan overlijden! Ook kunnen honden last krijgen van neurologische klachten nadat zij de vloeistof uit de pipet per ongeluk hebben binnengekregen. Dit kan gebeuren tijdens het spelen met elkaar of het likken van de hand vlak nadat de pipet is toegediend. De pipetten mogen ook gebruikt worden op pups vanaf de leeftijd van 7 weken.

Scalibor tekenband

Waar pipetten elke 3-4 weken toegediend moeten worden, biedt een tekenband uitkomst voor een geheel seizoen. De band van Scalibor wordt goed aansluitend (met twee vingers ruimte tot de huid) om de nek van de hond gedragen en beschermt op die manier gedurende 5-6 maanden tegen teken, muggen en zandvliegen. De werkzame stof deltamethrin, welke ook wordt gebruikt bij de bescherming tegen malaria, wordt niet door het lichaam opgenomen maar legt een beschermlaag over de gehele huid van de hond. Bij contact met de huid zullen teken binnen korte tijd sterven en zodoende niet kunnen vastbijten in de gastheer. Uit onderzoek is gebleken dat de werkzaamheid niet verminderd na regelmatig wassen of zwemmen, wat deze band geschikt maakt voor honden die graag zwemmen. Wel wordt aangeraden om de eerste 5 dagen na het om doen van de band de hond uit het water te houden om de optimale werking te bereiken. De werkzame stof is schadelijk voor waterdieren waardoor wordt aangeraden de band tijdelijk te verwijderen als de hond gaat zwemmen. De band is geschikt voor drachtige en zogende teven en kan ook gebruikt worden bij pups vanaf 7 weken. Ook de werkzame stof deltamethrin kan giftig zijn voor katten wat het middel minder geschikt maakt voor huishoudens waar ook katten zijn. Bij honden kunnen bijwerkingen in de vorm van huidirritaties ontstaan. Echter kan de band eenvoudig verwijderd worden waarna de werkzame stof binnen 48 uur volledig verdwenen is en de bijwerkingen ook snel zullen verdwijnen. Aangeraden wordt om de band niet te gebruiken bij honden die op dat moment al huidirritaties of (oppervlakkige) verwondingen hebben. Ook is voorzichtigheid geboden voor honden die niet in goede gezondheid verkeren, al geldt dit vanzelfsprekend voor elk anti-tekenmiddel.


 


Tabletten tegen teken?

Sinds enkele jaren is er een nieuw middel op de markt gekomen voor de bestrijding van teken bij honden. In plaats van de al bekende middelen die de hond vanaf de buitenkant beschermden, zijn er nu tabletten verkrijgbaar die het werk van binnenuit uitvoeren. Dit heeft een aantal voordelen ten opzichte van pipetten en banden: andere gezinsleden komen niet in contact met de werkzame stof en de werking vermindert niet bij regelmatig wassen of zwemmen. De meest gebruikte tablet tegen teken is tegenwoordig van het merk Bravecto. Door de hond elke 8-12 weken een tablet te voeren is hij beschermd tegen teken en vlooien. De tabletten hebben een voor de hond aangename smaak waardoor toedienen vaak probleemloos verloopt. Klinkt ideaal? Toch kleven er een aantal nadelen aan insecticide in tabletvorm. De tablet biedt alleen een tekendodende werking, wat betekent dat teken zich eerst moeten vastbijten in de hond. Na het vastbijten zullen ze in contact komen met de werkzame stof fluralaner en binnen 12 uur sterven. Hiermee wordt de tekenbeet op zich niet voorkomen en kan de overdracht van ziekteverwekkers ook niet volledig worden uitgesloten. Een ander nadeel is dat de werking na inname van de tablet niet ongedaan kan worden gemaakt in het geval van (ernstige) bijwerkingen of overdosering. De bijwerkingen bij Bravecto kunnen volgens de bijsluiter bestaan uit diarree, braken, kwijlen en een verminderde eetlust. Deze symptomen komen voor bij 1-10 op de 100 honden en wordt daarmee als vaak voorkomend benoemd. Het is bekend dat de werkzame stof fluralaner zich in het lichaam vooral opslaat in de lever, nieren, vetweefsel en het spierweefsel. In het geval van bijwerkingen in deze weefsels is er helaas geen antigif beschikbaar. De behandeling zal dan bestaan uit symptoombestrijding terwijl het middel langzaam moet uitwerken. Naast de werkzame stof fluralaner bevat Bravecto een aantal hulpstoffen, waaronder de omstreden zoetstof aspartaam. De veiligheid van aspartaam voor het menselijk lichaam wordt al jaren in twijfel getrokken, en onafhankelijke onderzoeken tonen aan dat aspartaam verschillende processen in het lichaam kan ontregelen en tot gezondheidsproblemen kan leiden. Ook bij honden lijkt aspartaam een slechte invloed te hebben, gezien de meldingen van vergiftiging door producten die zoetstoffen bevatten waaronder aspartaam en xylitol.

Een natuurlijk alternatief?

Hoe je het ook wendt of keert, bovenstaande middelen zijn alle een insecticide met de bijbehorende risico’s. Een middel dat insecten doodt kan heel goed ook een negatief effect hebben op zoogdieren en sommige honden reageren bovengemiddeld heftig op elke vorm van (chemische) bestrijding. Dan kan het een idee zijn om gebruik te maken van natuurlijke alternatieven. Wel moet benadrukt worden dat, hoewel een aantal van deze producten inderdaad een tekenwerende werking schijnen te hebben, ze minder effectief zullen zijn dan de chemische middelen. In gebieden met veel teken is het goed mogelijk dat een natuurlijk middel niet afdoende zal werken. Ook doden deze middelen de teken niet, ze zullen de hond alleen een minder aantrekkelijke gastheer maken voor teken. Het blijft dan ook belangrijk om als eigenaar zijnde de hond met regelmaat te controleren op teken(beten) zodat eventueel aanwezige teken zo snel mogelijk verwijderd kunnen worden. Een vaak gebruikt natuurlijk middel tegen teken is knoflook. Knoflook werkt door in de rode bloedcellen van een dier waardoor een hond (of persoon) die knoflook heeft gegeten duidelijk minder aantrekkelijk zal zijn voor teken. Een waarschuwing is wel op z’n plaats: te veel knoflook kan bloedarmoede veroorzaken bij honden! Deze grens ligt op ongeveer 5 gram knoflook per kilo lichaamsgewicht per dag. Voor tekenpreventie is een veel lagere dosering aan te raden en ook voldoende effectief. Veel biologische middelen zijn inmiddels verwerkt in producten zoals druppelflacons, sprays, pipetten en tekenbanden. Deze producten zijn doorgaans op basis van etherische oliën zoals eucalyptus, lavendel, citronella en tea-tree. Door de hond regelmatig te behandelen met deze producten is hij voorzien van een tekenwerende werking. De werking van de oliën voor dit doel is echter niet wetenschappelijk bewezen. Hoewel vaak goed effectief moet tea-tree zeer matig gedoseerd worden; het kan bij inname een negatieve invloed hebben op het dier en (tijdelijke) neurologische klachten als wankel lopen en omvallen veroorzaken. Katten zijn overgevoelig voor tea-tree, niet doen dus.  Ook andere soorten oliën en voedingsstoffen kunnen minder geschikt zijn voor katten, zij kunnen overgevoelig reageren op bepaalde stoffen. Controleer daarom goed welk middel veilig te gebruiken is in een huishouden met katten.

dossier